„Открито за диабета“01/12/2017

Звездата на българската атлетика Ивет Лалова-Колио, посланик на кампанията „Открито за диабета“, демонстрира кулинарните си умения и приготви храни, подходящи както за здравословна диета, така и за хора с диабет, по повод на Световния ден за борба с диабета.

Целта на кампанията „Открито за диабета“, която се организира за шеста поредна година от Sanofi България, е превенция, ранна диагностика на диабета и правилен контрол над заболяването.

„Диабетът е новата световна пандемия. Всеки 11-и човек по света има диабет. Много важно е да знаем, че с малки усилия всеки може да се предпази от диабет тип 2. Всекидневна физическа активност и балансиран хранителен режим са в основата на превенцията на диабет тип 2. Затова днес показахме, че здравословната храна, освен полезна, е и вкусна.“ коментира Лалова-Колио.

Заедно с шеф Ради Стамболов тя приготви плодово сорбе и сладолед без захар, а лицензираният треньор по канго джъмпс Росен Димитров показа как да поддържаме тялото си във форма.

„Планина от захар“, криеща малко познати факти за диабета, както и безплатни рецепти, подготвени от едни от най-популярните кулинарни блогъри у нас, зарадваха посетителите на събитието.

През октомври и ноември кампанията на Sanofi „Открито за диабета“ осигури безплатни измервания на кръвна глюкоза и гликиран хемоглобин в 12 града в България.

Безплатни прегледи и кръвни тестове за диабет организира Лайънс клуб – Силистра по повод на 14 ноември – рожденната дата на откривателя на инсулина д-р Фредерик Бантинг. Инициативата, насочена към профилактика на социално значими заболявания, е поредната от над 40 благотворителни прояви на клуба, голяма част от тях насочени към подрастващите.

”Ако до неотдавна световните здравни служби само предупреждаваха за опасността от епидемия от диабет, сега тя вече е факт. Диабетът е световна епидемия, която взима по пет милиона жертви всяка година – повече, отколкото са жертвите на СПИН, туберкулоза и малария, взети заедно. Само за последните 35 години болните са се увеличили четири пъти и сега са 422 милиона по света, а половин милион от тях са българи,“ заяви Николай Николов, президент на клуба, подчертавайки, че борбата с диабета е мото и на тазгодишния президент на Лайънс Интернешънъл – Нареш Агарвал от Индия.

Безплатните прегледи и кръвни изследвания бяха направени от медицински екип с ръководител д-р Венцислав Стоев, завеждащ отделението по урология в МБАЛ Силистра и член на Лайънс клуб.

Асоциация на студентите по фармация в България организира отбелязване на Световния ден за борба с диабета в Пловдив при фонтана между хипермаркет Кауфланд и МОЛ Пловдив като сформиран кръг от студенти – логото на Световния ден за борба с диабета, символизиращ живота и здравето и пусна сини балони.

„Захарен час“ в Русе за измерване на нивото на кръвната глюкоза се проведе по повод Световния ден за борба с диабета във фоайето на ДКЦ-2 с екип от Вътрешно отделение към УМБАЛ „Медика Русе“ и представител на фирма „РСР”. Лице на кампанията е най-бързата бяла жена в света – спринтьорката Анелия Нунева, която също тества показателя. Безплатни измервания на кръвната захар за втора поредна година имаше и в УМБАЛ-Русе във фоайето на Хирургичен блок.

Общо 98 служители на Община Плевен измериха нивата на кръвната си глюкоза в инициатива, проведена от сдружение „Диабет” – Плевен в местната управа по повод на Световния ден за борба с диабета.

„Показателите на повечето от изследвалите се са в нормата – между 4 и 6 ммол/л. Има и няколко единични случая на резултати над нормата“, информира след приключване на инициативата Даниела Илиева – председател на Сдружение „Диабет“. На служителите, за които са отчетени показатели над нормата, е препоръчано да се обърнат към личните си лекари и съответните специалисти.

Инициатива продължи и сред служителите в Областна администрация. По време на измерването на кръвната глюкоза извършвано от сестра Галя Петрова, от Сдружение „Диабет“, бяха раздаваха и информационни материали за заболяването.

6521 са регистрираните със захарен диабет жители на област Търговище за миналата година. Данните бяха обявени от Регионалната здравна инспекция по повод днешния Световен ден за борба с диабета.

Национално проучване сред българското население, проведено през септември 2015, показва, че близо 60% от сънародниците ни припознават диабета като обществено значимо заболяване, но около 45% от българите никога не са си правили изследване за диабет, въпреки препоръката подобен преглед да се извършва всяка година, коментираха от здравната инспекция.

По време на първия и втория обществен час на тема „Диабет и око“, които се проведоха в партньорство със сдружение „Диабетни грижи“ – Бургас, доц. д-р Борислав Дъбов – един от водещите витреоретинални хирурзи в България и консултант в Очна болница „Бургас“, обърна внимание на най-честите очни усложнения от диабета, на нуждата от осведоменост сред обществото, както и на най-важните стъпки за реална грижа и за правилното и адекватно поведение при диабет с цел превенция на тези усложнения.

80 кърджалийци изследваха безплатно нивото на кръвната си глюкоза в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” по повод на Световния ден за борба с диабета. Повече движение, здравословна храна и чести прегледи препоръчаха ендокринолози в Кърджали.

Установено бе, че един от изследваните е с много високи стойности, а девет души – с наднормени нива. С всички тях е разговарял ендокринолог, който е дал лични съвети.

Novo Nordisk