Часът на диабета


vd 01/12/2017

В Резиденцията на британското посолство в София се проведе трети модул от обучението за здравни журналисти „Часът на диабета“. Той се организира от АстраЗенека България с подкрепата на Посолството на Великобритания в България.

Събитието се проведе в навечерието на Световния ден за борба с диабета под мотото „Майки срещу диабета“ и в синхрон със световната кампания, която тази година е с фокус върху жената и гестационния диабет.

Акцентът бе поставен върху ролята на майката в превенцията на диабета чрез формирането на здравословен начин на живот още от ранна детска възраст. По данни на Международната диабетна федерация до 70% от случаите на диабет тип 2 могат да бъдат предотвратени чрез здравословен начин на живот.

„Жените, в ролята на майки, имат съществен принос на здравната култура на децата. Като майка на две деца възприемам себе си като посланик за постигане на по-добра физическа активност и здравословно хранене на бъдещите поколения.“ каза Зоя Паунова, изпълнителен директор на АстраЗенека България.

Председателят на Българската диабетна асоциация и ръководител на клиника във Военномедицинска академия проф. д-р Ивона Даскалова отбеляза, че майките трябва възпитат у децата си усет към разнообразно и балансирано хранене, което да ги съпътства през целия им живот: „Здравословното телесно тегло е ключ в превенцията и лечението на захарния диабет“.

Актрисата и телевизионна водеща Александра Сърчаджиева подкрепи инициативата, като демонстрира една от своите рецепти за здравословна закуска, която прави на дъщеричката си. Тя призова всички жени, които имат възможност, да отделят няколко минути сутрин за приготвянето на кутия със здравословен сандвич и плод на своите деца за училище.

Novo Nordisk