Бягане с кауза „Променяме диабета“


vd 01/12/2017

За трета поредна година традиционното съботно бягане на 5 км в Южния парк в София, организирано от „5kmrun“, бе с кауза „Променяме диабета“ и бе свързано тематично със Световния ден за борба с диабета. Общо 425 души завършиха успешно състезанието. Всички те бягаха с безплатно предоставени им светлоотразителни жилетки „Run to change diabetes“.

Победител стана Александър Спасов, който финишира заедно с Мирослав Спасов – и двамата за 17:20 мин. При жените най-бърза бе Снежина Стефанова с 19:57 мин.

Но тази събота не победата в състезанието бе важна. Идеята бе да се покаже съпричастност към диабета като значимо социално заболяване. То се проведе под патронажа на Посланика на Дания, Негово превъзходителство Сьорен Якобсен, който поздрави участниците и се включи в бягането. Подкрепа за благотворителното състезание оказаха „Ново Нордиск“ с генерален мениджър д-р Крум Касабов и „bTV Медия груп“.

След финала всеки желещ можеше да измери безплатно нивата на кръвна глюкоза, както и да получи консултация от специалисти и тематични брошури във връзка с диабета.

Освен че организира всяка събота безплатни бягания в четири града: София, Пловдив, Варна и Бургас, „5kmrun“ е известна и с благотворителните си кампании, една от които бе и бягането с кауза „Променяме диабета“.

Novo Nordisk