Боб Худблюд, колоездач: Преследвайте мечтите си, въпреки диабета


vd 01/12/2017

През септември в Борисова градина се състоя велошествието „Заедно с велосипед”, част от “Европейска седмица на мобилността” организирано от посолството на Дания, Столична община и Центъра за градска мобилност.

Датската фармацевтична компания Ново Нордиск също се присъедини към велопохода под мотото Bike to Change Diabetes (Да покараме колело, да променим диабета). Целта е да се отбележи значимостта на физическата активност за превенция на диабет тип 2.

Според специалистите, недостатъчната физическа активност води до 25% от случаите на хора с диабет. Липсата на физическа активност, затлъстяването и наднорменото тегло, пушенето и нездравословното хранене са основните рискови фактори за развитие на диабет тип 2.

За събитието в София пристигна и Боб Худблюд, състезател по колоездене от Дания, който сподели: На 20 години съм и от две години участвам в екипа на Novo Nordisk за развитие на млади професионални колоездачи. От три години живея с диабет тип 1.

Дойдох в България, за да участвам в този поход и най-вече, за да мотивирам хората, които живеят с диабет, че въпреки всичко, могат да бъдат активни и да спортуват. От 8-годишен обичам да карам колело. Занимавам се с това, тъй като и моите родители го правят. На 12 години започнах да се състезавам, но ако трябва да бъда честен, не бях много добър. Когато навърших 16, много по-сериозно се посветих на спорта и на състезанията.

Бях започнал да се състезавам, когато разбрах за моята диагноза диабет тип 1. И си помислих: “Край, трябва да си намеря друго хоби, няма да мога да се справя с това”. Тогава моят лекар ми каза за Team Novo Nordisk. Отне ми време, за да овладея диабета, но видях, че ще продължа да се състезавам. Когато бях на 18, нещата се получиха и влязох в екипа, който развива младите си потенциални професионалисти.

Team Novo Nordisk (www.teamnovonordisk.com/teammembers/bob-goedbloed) има значима роля в моя живот заради способността да мотивира, да вдъхновява младите хора като мен, които живеят с диабет тип 1, да преследват своите мечти и да не бъдат възпрепятствани от състоянието си.

Най-правилният начин за всеки диабетик е да контролира състоянието си и след това да направи това, което трябва да се направи, и да следва мечтите си. И аз, и екипът колоездачи на Novo Nordisk, искаме да вдъхновим, да мотивираме хората да преследват мечтите си, независимо от състоянието си и да бъдат образовани по отношение на диабета.

Спортът ме кара наистина да контролирам диабета си по най-добрия начин – за да бъда по-добър състезател. И ако аз мога да го направя, значи всеки може. Диабетът е много лично състояние и аз разговарям с моя лекар по отношение на това как аз самият трябва да го контролирам. За всеки това е наистина индивидуално.

Наблюдавам нивата на кръвната ми глюкоза постоянно. Ако са в норма – продължавам, а ако има проблем – вземам съответните мерки. Случва се да имам ниски стойности и по време на състезание. Тогава просто приемаш някаква течност, която съдържа захар и нещата се регулират.

Обикновено получавам програмата за тренировки от треньора си. Започвам тренировката си по-рано сутрин и продължавам до 14 ч. След това се виждам с приятели, хапваме или просто си почиваме.

Надявам се, че ще продължа да се състезавам и дано това да бъде в професионалния екип на Novo Nordisk . Но ако не се получат нещата, предполагам, че ще продължа в университета в Амстердам. Уча специалност, която се занимава с движенията на човешкото тяло, как те възприемат, примерно, различните протези.

Novo Nordisk