Отново за наднормените килограми01/10/2017

По повод на тазгодишния Световен ден за борба със затлъстяването – 11 октомври, Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (БАСОРД http://www.basord.com) припомни статистиката, че България е на пето място в Европа по детско затлъстяване, като при момчетата за 10 години делът на засегнатите се е удвоил – от 3.3% през 2004 г. на 7.1% през 2014 г.

Добрата новина е, че намаляват момичетата със затлъстяване, като при девойките се наблюдава стремеж към по-здравословно хранене.

Същото проучване установява следните негативни тенденции в храненето на децата в България: увеличен прием на захар (плодови сокове, газирани и енергийни напитки, „джънк“* храни) и мазнини (повишен калориен внос); висок прием на готварска сол; ранна консумация на алкохол, честа и висока консумация на алкохолни напитки сред учениците над 14-годишна възраст; нисък прием на кисело мляко, риба, плодове и зеленчуци.

Почти една трета от хората по света – 2.2 млрд. души (всеки трети!) – са с наднормено тегло или са затлъстели*. Прогнозата е, че в рамките само на седем години (до 2025 г.) хората над нормата за здравословно тегло ще са се увеличили с още половин милиард.

Обездвижването също играе съществена роля за натрупването на излишни тлъстини (нисък енергиен разход). Друго неотдавнашно проучване показа, че българските деца водят антикласацията и по време, прекарано пред телевизора или компютъра.

Седмично те седят 25.7 часа пред мониторите или около 3-4 часа дневно, което ги нарежда на първо място в европейската класация (в Холандия се падат по не повече от два часа на ден на дете или общо 14 за седмицата).

За здраве и поддържане на нормално тегло се препоръчва да се ходи пеша поне по 30-45 минути или да се правят около 10 хиляди крачки всеки ден.

Затлъстяването е отговорно за заболявания на сърцето и черния дроб, хиперлипидемия, захарен диабет тип 2, артериална хипертония, остеоартрит, сънна апнея и някои видове рак (www.obesityday.worldobesity.org/world-obesity-day-2017).

* junk food (буквален превод „храни-боклук”) – бързи храни, които са с високо съдържание на захар, готварска сол и мазнини, включително и на транс мазнини – чипс, готови шоколадови десерти и бонбони, подсладени със захар напитки

** наднормено тегло – индекс на телесна маса (ИТМ) от 25 до 29.9 кг/м2

затлъстяване – ИТМ, равен или по-висок от 30 кг/м2, екстремно затлъстяване – ИТМ над 35 кг/м2

нормално тегло – ИТМ между 18.5 и 24.9 кг/м2

поднормено тегло – ИТМ под 18.5 кг/м2

ИТМ се изчислява като измереното в килограми телесно тегло (кг) се раздели на ръста в метри, повдигнат на втора степен (м2) или ИТМ = кг/м2 (kg/m2). Тази математическа формула (метрична система) се използва при хора над детско-юношеска възраст, като не важи за бременните жени.

При децата и подрастващите (от 2 до 18 години), ИТМ се изчислява по същия начин както при възрастните, но получената стойност се сравнява с таблици, в които са посочени теглото и ръста на деца на същата възраст и от същия пол (отделни таблици за момчета и момичета) в персентили. Ако изчисленият при конкретното дете ИТМ попада под 50-тия персентил от стойности за съответната възраст и пол, то това дете е с поднормено тегло. Обратно, ако изчисленият ИТМ е над 95-тия персентил, съответното дете или юноша е със затлъстяване. Случаите с наднормето тегло са с ИТМ между 85-ия и 95-ия персентил за своите възраст и пол.

Novo Nordisk