Обучението за самоконтрол над диабета – основен приоритет за БАД и важен фактор за предпазване от усложнения01/10/2017

За трета поредна година през юни Плевен беше домакин на среща, посветена на проблемите на диабета. Националната здравна среща под наслов „Заедно можем повече“ беше организирана от сдружение Диабет -Плевен на Българска асоциация Диабет, съвместно с Клиниката по ендокринология на УМБАЛ Д-р Георги Странски и под патронажа на председателя на Общински съвет – Плевен Мартин Митев.

В срещата участваха близо 150 представители на Българска асоциация Диабет (БАД) от цялата страна, както и (вече покойният) председател на БАД Красимир Кънев. Пред журналисти той очерта основните проблемите на хората с диабет:

„Първо са социално-икономическите, тъй като много от младите хора крият заболяването си, защото трудно могат да си намерят работа, поради това, че работодателите се страхуват да не им се случи нещо по време на работа. Второ – диабетът попада сред тези девет болести, при които хората са защитени от съкращения…

Диабетът неслучайно е наричан „тихия убиец”. Той протича понякога безсимптомно. Държавата все пак и в състояние на недоимък се опитва да заделя някакъв излишък и е добър наш партньор, а не е от другата страна на бариерата. В България са осигурени абсолютно всички медикаменти – таблетни форми, инсулини над средното ниво за Европа. По отношение на лицензионен и регистрационен режим ние сме над средното европейско ниво. Ние сме партньори и на медицинските специалисти”.

При откриването на форума председателят на Общинския съвет Митев обяви стряскаща статистика: в област Плевен диабетно болните надхвърлят 17 000. От тях 1 041 са на инсулин, от които 122 са деца.

„Само за тази година с новооткрит диабет в област Плевен са почти 1 600 човека, от които 110 са на инсулин. Държавата в лицето на НЗОК, според възможностите си, прави необходимото и разбира каква е ситуацията в страната. Все още сме далече от най-добрите европейски практики, но стъпка по стъпка с редовни годишни увеличения на средствата, ще се доближим до тях”.

Според Даниела Илиева, председател на Сдружение Диабет – Плевен, е най-важно хората да бъдат обучени: „Да осъз­наят, че отговорността е тяхна и трябва да вземат превантивни мерки и редовно да следят нивата на кръвната си глюкоза. По този начин могат да отложат във времето тежките усложненя на заболяването. Затова провеждаме тази среща вече за трета година.

Форумът обогати познания за управлението и контрола на диабета на всички участници с лекции на проф. д-р Димитър Господинов от Клиниката по кожни и венерически заболявания в УМБАЛ – Плевен на тема „Кожни промени при захарен диабет” и „Диабетните усложнения и съвременните възможности за превенция и лечение“ на доц. д-р Катя Тодорова – началник на Клиниката по ендокринология при УМБАЛ – Плевен. Като лектори в срещата се включиха още д-р Гинка Раянова, старша медицинска сестра Катя Хинкова и д-р Силвия Ганева от Клиниката по ендокринология, д-р Елена Първанова – клиничен психолог.

Novo Nordisk