Защо сладките хора са по-често с лошо настроение?


vd 01/06/2017

Резките и големи отклонения на кръвната глюкоза (пикове и спадове) при хората с диабет влошават депресивните им оплаквания в по-голяма степен, отколкото общото ниво на гликирания хемоглобин (HbA1c).

Стойността на HbA1c е показател за средната концентрация на глюкозата в кръвта през изминалите два до три месеца (среден сбор от всичките стойности на гладно и след нахранване), докато измерването на нивото на кръвната глюкоза (у дома или лабораторно) е показател за състоянието в момента на провеждане на изследването.

Проучване, проведено в Тел Авив в Израел, при 837 възрастни хора с диабет тип 2 показва, че внезапните колебания в гликемичния контрол (често наличие на стойности, които се различават значително от нормалните при здравите хора) имат по-негативен ефект върху психичното здраве (водят до повече депресивни симптоми) отколкото средното ниво на HbA1c, независимо от това дали то е по-високо или по-близко до оптималното.

Големите отклонения на кръвната глюкоза влияят върху мозъчната биология и това води до нарушение на мозъчната функция. Откритието обяснява защо пациентите с новодиагностициран диабет тип 2 страдат по-често от депресия и нарушена концентрация на вниманието, отколкото тези с по-дългогодишно, но добре контролирано заболяване.

Усилията да се поддържа стабилен гликемичен контрол при хората с диабет тип 2, както и да се избягва излишният негативен стрес и другите рискови фактори, които рязко влошават контрола (предизвикват големи отклонения в кръвната глюкоза), могат да имат благоприятно влияние върху психиката, е основният извод на израелските учени.

Novo Nordisk