Спорт за добра кауза


vd 01/06/2017

Вярна на традициите си, Българска асоциация Диабет (БАД) се включи през юни в две спортни събития, които освен състезателния си характер, помогнаха за събирането на средства за диабетна апаратура и за обучение на хора с диабет.

Заедно с 5KmRun

На 10 юни Българска асоциация Диабет подкрепи в Южния парк на София организираната от 5KmRun (бягане на 5 километра) едновременно в четири града (София, Варна, Бургас и Пловдив) инициатива за набиране на средства за закупуване на специализирана медицинска техника за Първа детска клиника към Университетската болница Света Марина – Варна.

Каузата на БАД е да работим за подобряване на медицинските грижи и условията на живот за хората с диабет в България и считаме, че е важно малките пациенти с диабет, постъпили в отделението в тежко състояние на некомпенсиран диабет, да бъдат облекчени в лечението им.

Апаратът, който всички видяхме в парка (на снимката), е система за продължителна инсулинова терапия – нещо като „изкуствен панкреас“ – за критични състояния с нарушение на кръвната глюкоза.

Не всички бягахме, но на финала на 5-те километра, всеки участник получи от доброволците на младежкото сдружение на БА Диабет листовка с информация за признаците и симптомите на диабета и съвети за необходимите мерки при наличието им.

Всеки от нас „дари“ времето си и средства според възможностите си в съботната утрин. Важното е, че бяхме заедно за една добра кауза и вярваме, че средствата ще бъдат събрани и апаратът ще бъде от полза за детската клиника във Варна.

Организаторите на 5KmRun съобщиха на Фейсбук страницата си www.facebook.com/5kmrun/?fref=mentions, че в четирите града са събрани малко над 8000 лв. от така необходимите 19300 лв.:

„Кампанията е към своя край, а по всичко личи, че няма да успеем да съберем цялата сума, затова преминаваме към план Б за набавяне на минималната сума от 14400 лв., която ще ни даде възможност да закупим основния и най-важен модул на апаратурата за продължителна инсулинова терапия!

Затова, от екипа на 5kmrun взехме решение следващият ни редовен XL “Драгалевци Dynamic” на 2 юли да бъде 100% благотворителен и всички получени средства от него да бъдат добавени към общата сметка за нашата кампания! Таксата за участие ще бъде 20 лв., по обясними причини“.

Отборът на БАД в подготовка за поредно участие в Европейския турнир за хора с диабет – ДиаЕвро 2017

Като част от подготовката си за участие в тазгодишния турнир за хора с диабет Диаевро 2017 в Букурещ (16-23 юли), момчетата на Кирил Илиев премериха сили на базата Спортна София с аматьорските отбори на Асоциацията на феновете на клубни отбори.

Седмият традиционен благотворителен турнир на Асоциацията на феновете в София на 10 юни беше друга добра кауза на Българска асоциация Диабет. Благотворителната инициатива на тазгодишния турнир беше събиране на средства за обученията по иновативно лечение на диабета на сдружение “Култура без граници“ (http://kulturabezgranici.org). Повече за събитието онлайн на http://bit.ly/2qPf0CV.

Участието на представители на БА Диабет в спортните събития на 10 юни е част от програмата на асоциацията за информиране на обществото за ползата от физическата активност и здравословния начин на живот за превенция на диабет тип 2, за подобряване на контрола на диабета и за избягване на усложненията му.

През април 2016, заедно с 5kmrun, включихме нашата столица София в европейския маратон на Гавин Грифитс – ултрамаратонец с диабет от Великобритания, за да покажем, че добре контролираният диабет не е пречка за спортни постижения.

Сега, отново заедно, в Южния парк и на терените на Спортна София дадохме нещо от себе си, за да подкрепим най-малките и уязвими представители на общността на хората с диабет в България. Защото, заедно можем да постигнем повече!

Novo Nordisk