Психологични аспекти на живот с диабета


vd 01/06/2017

“Депресия, нека да поговорим” – под този надслов СЗО (www.who.int/campaigns/world-health-day/2017/toolkit.pdf) призова всички страни да отбележат тазгодишния Световен ден на здравето – 7 април.

Българска асоциация Диабет (БАД) счита за особено важно да се говори на тази тема и да се търси помощ от специалисти за преодоляване на чувството на тревожност и безпокойство, свързани с диабетното състояние.

По този повод БАД организира през май среща-дискусия за психологичните аспекти на живота със захарния диабет, на която Силва Милчева – клиничен психолог, представи резултатите от проучването за тревожността и психологическите притеснения на пациентите с това хронично състояние. Изследването беше проведено с участието на членове на БАД. Доц. д-р Михаил Околийски, специалист по социална терапия и сексология, управляващ офиса на СЗО в София, отговори на много въпроси относно психичното здраве на участниците в срещата.

Събитието даде старт на поредицата „Живот с диабет“ – среща с експерт. Българска асоциация Диабет ще кани здравни специалисти на среща за обсъждане на значими теми, избрани по предложение на нейните членове.

Според Кристина Мария Петрут – член на управителния съвет на Международната диабетна федерация (IDF) – Европа, клиничен психолог и психотерапевт в Клуж-Напока, Румъния, приятелка на БАД и на младежкото сдружение на асоциацията „Живей активно с диабет“:

Диабетът може да бъде причина за възникване на депресия. Според проучвания, 3 от 10 пациенти с диабет имат депресивни симптоми, а 1 от 10 е с всички симптоми за диагностициране на голям депресивен епизод.

Много фактори могат да обяснят връзката между диабет и депресия, но няма лесен отговор как да противостоим на този проблем. Хората с диабет често преминават през трудни периоди в живота, които могат да доведат до депресия.

Това понякога са така наречените „прагови точки“, които може да са поставената диагноза, хоспитализация, раждането на първото дете и първата среща с усложненията, които могат да настъпят в следствие на лошия гликемичен контрол.

Освен това, много хора имат трудности всекидневно да управляват ефективно състоянието си, могат да се чувстват претоварени и да бъдат немотивирани. Това може да се превърне в емоционална и когнитивна уязвимост, която да доведе до симптоми на депресия.

В допълнение към “живота с диабет” има и външни проблеми, като загуба на близък човек или друг сериозен проблем, водещи до неудовлетвореност от живота, която може да повлияе на психичното здраве на хората с диабет и да доведе до депресия.

Депресията е утежняващ фактор за управлението на диабета. Ако не се отнасяме към диабета с постоянство и контрол, депресията може да надделее. Да имаш едновременно диабет и депресия е трудно тъй като двете състояния си взаимодействат и едното може да утежни другото. Диабетът налага всекидневен контрол, а депресията изисква промяна…

В зависимост от тежестта и продължителността на депресията, тя може да окаже значително въздействие върху физическото здраве на хората с диабет и да увеличи риска от дълготрайни диабетни усложнения, които от своя страна могат да отключат епизод на тежка депресия, която да се отрази неблагоприятно върху самоконтрола на диабета.

Как да се преборим с диабета, стреса, тревожността и лошото настроение? Като водим по-здравословен начин на живот. Инициативите на БАД „Спорт за добра кауза“ и „Да победим диабета“ доказват, че заедно можем да постигнем повече.

Депресия – симптоми

Загуба на енергия, отпадналост; промяна в апетита; нарушения в съня – безсъние или сънливост; тревожност; нарушена концентрация; нерешителност; безпокойство чувство за безполезност, вина или отчаяние; мисли за самонараняване или самоубийство.

Кои са най-застрашени от депресия?

Подрастващите и младежите (във възрастовата група 15-29 години депресията е втората водеща причина за смъртност); жените, особено скоро след раждане, и възрастните хора над 60 години… Общо това са 300 милиона души на планетата.

Като цяло, жените страдат по-често от депресия отколкото мъжете. Въпреки това, най-поетичното и най-точното описание на депресията – „черното куче“… в живота ни – е дадено от британския политик Уинстън Чърчил.

Novo Nordisk