Диабетното стъпало е лесно ранимо


vd 01/06/2017

Диабетната невропатия се дължи на увреждане на нервите влакна и на мрежата от съдове, която кръвоснабдява тези влакна.

Хората, които страдат от диабетна невропатия, имат намален усет (загуба на чувствителност) за болка и допир, което ги излага на риск за неусетно нараняване на стъпалата, а неконтролираната висока кръвна глюкоза води до забавяне на оздравителния процес, тъй като уврежда клетките и тъканите на организма.

В резултат на това, порязване от остър предмет или мехур, получен от носенето на нова обувка, или протриване на кожата от каишката на сандал, могат да доведат до отварянето на рана, която, ако не се открие навреме и не се лекува, може да се инфектира. Веднъж възникнала, всяка повърхностна инфекция, може да проникне и да обхване и по-дълбоките тъкани.

Диабетното стъпало е изложено на риск за нараняване, която от своя страна повишава риска за ампутация, особено ако раната или язвата се инфектира. 80% от всичките ампутации при хора с диабет се дължат на трудно задравяваща и вторично инфектирана рана или язва на стъпалото.

Язвите се отварят най-често в области, които са изложени на повишен натиск (зони под или над изпъкнали подлежащи кости на пръстите, петата или предното ходило).

Допълнително, запушването на съдовете, които хранят тъканите в изложените на физическа травма или повишен натиск области, влошава тяхното кръвоснабдяване, което още повече затруднява оздравителния процес.

Един от 10 пациенти с диабет, развил язва на ходилото вследствие на физическа травма и намалена циркулация, претърпява по-ограничена или по-обширна ампутация на засегнатата област.

Всекидневният оглед на стъпалата за ранно откриване на прояви на възпаление или на други изменения на кожата (затопляне, зачервяване, оток, мехур/мазол, протриване или друга травма), предприемането на мерки за отбременяване/предпазване на увредената област от увреждащ натиск и защита на всяка открита рана или язва от инфекция (почистването й от лекар и използването на подходяща стерилна превръзка), е от много голямо значение за подпомагане на оздравителния процес и профилактика на ампутацията на засегнатата област.