От 1 април касата ще заплаща 450 тест лентички. Защо лентичките са толкова скъпи за НЗОК?01/04/2017

С надеждата това да не се превърне в първоаприлска шега, много хора с диабет тип 1 са доволни, че от 1 април здравната каса ще заплаща допълнителни 150 тест ленти за измерване на кръвна глюкоза за пациенти с диабет тип 1 над 18 години.

Това означава, че безплатните лентички за хората с диабет тип 1 на интензифицирано лечение с инсулин стават 450 на година. Според специалистите, нужни са над 1100 лентички за сравнително добър контрол, а идеалното решение и използването на около 2000 лентички годишно.

Касата обещава, че ще увеличава поетапно заплащането на допълнителни тест ленти, но няма поет ангажимент за срокове и количества.

Запазва се досегашният брой от 1100 бр тест-ленти за бременни. За пациентите, използващи инсулинови помпи със сензори, се запазва досега отпусканата бройка от 300 тест-ленти.

Касата заплаща тест-лентите по 0.38 лв. Интересното е, че на свободния пазар в Западна Европа и САЩ (справка в Amazon) могат да се намерят тест ленти по около 0.40 лв. И това е за една опаковка.

Странно защо НЗОК не може да договори други цени, при условие, че заплаща стотици ленти на хиляди хора с диабет тип 1. Та това е огромен пазар за фирмите и, ако някой преговаря грамотно с тях, те би трябвало да дадат отстъпки от до 30%…

За съжаление, вместо да търси такова рационално и полезно за всички решение, Касата (която очевидно не полага достатъчно усилия да спести собствения си бюджет) просто ограничава бройката тест-ленти, които заплаща на хората с диабет тип 1 на интензифицирано инсулиново лечение.