Историята на един наш пациент или какво научи Боян Петров за себе си при лечението във ВМА01/04/2017

„Историята на един ваш пациент” – така алпинистът Боян Петров започна презентацията на книгата си „Първите седем” пред служителите на Военномедицинска академия. Жестът му не е случаен – преди шест месеца той и екологът Андрей Ковачев претърпяха инцидент в Кресненското дефиле, а лечението им поеха именно специалистите от ВМА, София.

Двамата благодариха на медиците за грижите, които са положили по време на техния престой в болницата. Началникът на ВМА ген.-майор чл.-кор. проф. Николай Петров, д.м.н. също изказа своята признателност към тях: „Благодаря ви, че сте наши приятели и се надявам, че ще изпълните обещанието си да сложите знака на ВМА на следващия 8-хилядник, който ще покорите”.

В „Първите седем” Боян Петров споделя за върховете, които е изкачил, описвайки физическата подготовка, техниката, екипировката, организацията и протичането на всяка експедиция.

В книгата можете да намерите нещата от „кухнята“ на експедицията и малките хитрини, с които да пребориш изпитанията, за страданието, за миговете, спиращи дъха, за живота в базовия лагер и романтиката във височинните лагери, за живота без връзка със света.

Безспорно, едно от най-големите богатства на книгата са фотографиите от архива на алпиниста.

По време на презентацията Боян запозна лекарите и с медицинските си показатели преди, по време и след експедиция и разкри какво е научил за себе си и за организма си по време на лечението си във ВМА. Оказа се, че никога по време на изкачванията си не е ползвал кислород в бутилка, а по ирония на съдбата за първи път му се е наложило, което е бил в реанимация след инцидента през лятото на миналата година.

За допълнителна информация и закупуване на книгата http://www.vakon-bg.com/parvite-sedem.

Другата ирония на съдбата, е че след като е покорил седем осемхилядника, преборил се е с диабета, два пъти с рака и дори с тежката травма от пътната катастрофа, Боян не може да се пребори с липсата на инсулин в нашите аптеки. Търговците предпочитат да го ре-експортират в чужбина за повече пари.

И така, Боян търси своя инсулин вече шест месеца в нашите аптеки. Разчита на запаси и на единични бройки. Положението, според него, става все по-ужасяващо. „Идва ми да крещя“, споделя алпинистът по пътя към инсулина.