Сдружение Диабет в Стралджа: „Заедно сме по-силни“


vd 01/12/2016

„Когато сме заедно, сме силни и по-смели, когато сме заедно, по-лесно преодоляваме трудностите и гледаме напред. През последните 10 години нашето Сдружение „Диабет“ със своята полезна дейност се наложи като необходимост, а с подкрепата на общинското ръководство успяваме да осъществяваме разнообразни инициативи,“ заяви председателят на Сдружението в Стралджа Петранка Рахнева.

Тя благодари на кмета Атанас Киров и зам.-кмета Гроздан Иванов, които бяха гости на срещата в Световния ден за борба с диабета. Сред присъстващите бяха хора от Стралджа и селата Лозенец, Атолово, Палаузово, Чарда, Джинот, Зимница.

Членуващите в Сдружението са над 100, което е само част от регистрираните с диабет 400-500 души в Стралджа. Кметът Киров сподели готовността си да подкрепя всяка добра инициатива на клуба: „Поддържайте този колективизъм, бъдете част от обществения живот на града, ние ще ви подкрепяме!“

Общината е осигурила средства за закупуване на плодов чай и лекарства. Според Иванов, по решение на общинското ръководство, през следващата година Сдружение „Диабет“ ще получи повече средства от общината.

С ръкопляскания беше посрещнато и поздравлението от дарителя на глюкомери и тест ленти Евгени Чавдаров. Рахнева информира членовете на клуба за целогодишната дейност, която включва периодично измерване на артериалното налягане и кръвната глюкоза, организиране на прегледи за остеопороза и при кардиолог, срещи за обмяна на опит, здравни беседи. Сдружението има възможност за изпращане на болни за 5-дневно изследване в Ендокринологична клиника – София.

Във връзка с 10-годишнината на сдружението, ръководството планира да проведе кампания за превенция на диабета, инициатива за отворени врати и безплатен скрининг за ранно откриване на диабет тип 2, както и благотворителна акция в помощ на социално слаби с диабет.

„Заедно ще продължаваме да работим за прогонване на страха от диабета, за укрепване на духа и надеждата,“ категорична бе Рахнева.

Novo Nordisk