Профилактични прегледи в Смолян и областта01/12/2016

Изследвания на кръвна глюкоза, холестерол и измерване на артериално налягане за ранно откриване на диабет бяха проведени на 17 ноември по повод на Световния ден за борба с диабета в Смолян. Хората с нооткрити отклонения в метаболитните показатели ще бъдат консултирани от специалист- ендокринолог.

За провеждането на скрининга в Смолян пристигна напълно оборудван за прегледи и изследвания автобус, който посещава градове в цяла Европа.

По-висок риск за диабет тип 2 имат хората с наднормено тегло (коремно затлъстяване), с роднини по първа линия (родител, брат, сестра), които имат това заболяване, както и жените, развили диабет по време на бременност (гестационен диабет). Попадащите в тази група е най-добре да проведат изследване на кръвната си глюкоза.

В област Смолян през ноември бяха извършени и безплатни прегледи за ранно откриване на усложненията на диабета от ендокринолози от областта, лекарите от Ендокринологично отделение на МБАЛ Д-р Братан Шукеров – Смолян и общопрактикуващите лекари. Инициативата е с подкрепата на фирма Вьорваг Фарма.

Особено внимание бе отделено на диабетното стъпало, като едно от най-честите усложнения на диабета, засягащо краката на диабетиците с невропатия и нарушен усет към болка, допир/натиск или висока/ниска температура.

По този начин област Смолян се включи много активно в глобалната кампания по повод на Световния диабетен ден 2016 година с мото: Фокус върху диабета. Скрининг за диабет тип 2. Скрининг за диабетни усложнения.