Проф. д-р Сабина Захариева: Имаме диабетен регистър от две години01/12/2016

Проф. д-р Сабина Захариева, национален консултант по ендокринология и ръководител на Клиничния център по еднокринология и геронтология в София, споделя в интервю за Puls.bg:

От две години има диабетен регистър, който беше разработен от Отделението по медицинска информатика към Университетската болница по ендокринология. Данните са официални, защото със заповед на здравния министър беше сформирана работна група, която осъществи организацията по създаването на регистъра.

По данните на диабетния регистър, в България се наблюдават около 460 000 болни със захарен диабет от Националната здравноосигурителна каса. Данните за последните четири години показват лека тенденция на повишение в броя на болните. Искам да подчертая, че това са над 90% от всички хора с диабет. Останалите се обслужват извън осигурителната система на НЗОК.

В разработката на диабетния регистър беше включен специален уеб-базиран интерфейс, чрез който хората, при които е установен захарен диабет от лекари, които не работят с НЗОК, могат да се регистрират сами или с помощта на пациентнските организации.

Вероятно има още поне около 200 хиляди, които са болни, но не са диагностицирани. За тях нямаме точна статистика. В тази насока има какво още да се работи в следващите години.

България следва световната тенденция. Диабетът е широко разпространен най-вече в развитите страни и това е свързано с характерния заседнал начин на живот и обилно хранене. Съвременният човек е подложен на много изкушения най-вече на нездравословно хранене, което води до увеличаване броя на диабетиците. Стресът също има много голямо значение.

Много е важно диабетът да бъде диагностициран в ранен стадий или дори в състояние на предиабет. Неделима част от този проблем е метаболитният синдром - състояние, което включва редица сърдечносъдови рискови фактори. Това са наднормено тегло, високо кръвно налягане, нарушена мастна обмяна, нарушена фибринолиза, предиабетно състояние…

Заедно с диабета, метаболитният синдром също е болест на цивилизацията, свързана със застоялия начин на живот и стреса. Често това води до натрупване на излишна мастна тъкан в областта на корема, която представлява една допълнителна, ненужна и вредна ендокринна жлеза.

Причината е, че тя съдържа почти всички хормони и фактори, свързани с високо кръвно налягане, с възпалителни промени, с опасност от тромбемболизъм. Генетичните фактори, съчетани с начина на живот, допринасят за развитието на захарен диабет.