Проф. д-р Михаил Боянов: „Да се движим повече, да ядем по-малко”


vd 01/12/2016

В борбата с диабета и за превенцията му трябва да се движим повече, да ядем по-малко и да търсим положителното отношение към хората около нас, е посланието на един от водещите ендокринолози у нас проф. д-р Михаил Боянов, ендокринолог в УМБАЛ Александровска – София, отправено в навечерието на Световния ден за борба с диабета в сайта Най-добрите лекари в София.

Според проф. Боянов, всеки от нас има различен начин на хранене, различни предпочитани храни, различни часове, в които се храни и различна скорост на хранене. Това е причина диетите, които са доста подробно изложени в редица ръководства за лечение на захарен диабет, да не постигат ефекта, който желаем.

И нещо, което всички забравяме – човек, който има склонност към пълнеене или има захарен диабет, реално трябва да бъде на диета до края на живота си.

В големите градове контролът върху диабета се подобрява. Това се случва поради все по-добрата подготовка на специалистите и поради навлизането на по-съвременни медикаменти, които имат по-малко странични ефекти. Има и още едно доказателство за ползата от съвременното лечение на диабета, а именно, че продължителността на живота на българския диабетик непрекъснато нараства, споделя проф. Боянов.

Част от пациентите в малките населени места нямат възможност да пътуват до големите градове. От друга страна, нашата болница организира посещения на екипи в отдалечени от столицата градове, като примерно Тутракан, и впечатлението е, че там се полагат много големи усилия за добрия контрол на пациентите с диабет.

Витамин Д стана шлагер в областта на ендокринологията през последните осем години, но мога да кажа, че пикът на интереса към него премина. Със сигурност доказаното за този витамин е, че той предпазва от счупвания при остеопороза.

Другите му приложения, които са свързани с антитуморно или предпазващо от диабет действие, са толкова слаби, макар и съществуващи, че този витамин не може да се прилага като профилактика на никое от тези заболявания. Този витамин има голямо място, но при запазване на костното здраве.

Novo Nordisk