Превенцията спестява разходи01/12/2016

Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата с диабет сподели в интервю за news.bg, по повод на Световния ден за борба с диабета:

„Според нас, на първо място трябва да бъде увеличен броят на безплатните тест ленти за всички.

Диабетът е заболяване, което харчи много пари, там където вече са настъпили усложненията. Ако ние вложим достатъчно пари в превенцията и в началото на заболяването - ще бъдат спестени много повече в последствие.

Лице на кампанията "Диабетът през моите очи" е алпинистът Боян Петров, който също живее с диабет. Той е винаги с нас, защото е като акумулатор, който зарежда децата. В негово лице децата виждат как може да постигнеш своята цел и мечта, без да ти пречи заболяването.

Искам да кажа на всички, при които диабетът се е появил в семейството им, да не се отказват, да не се предават, да следват мечтите си, да бъдат отговорни, да спазват всичко това, което техните лекари, са им предписали. Наистина, сега животът им е много по-свободен и по-лек в сравнение с отминалите години“.

Котова подчертава, че новите устройства за доставка на инсулин като инсулиновите помпи, и новите сензори за контрол на глюкозата не отнемат от ангажимента към диабета.

„Напротив - ти трябва да бъдеш много по-отговорен“.

Помпата трябва да бъде изписвана от лекар специалист, както и да се ползва само по лекарска препоръка, а не просто като лукс или удобство за пациента.

„Новите сензори за измерване на кръвната глюкоза биха спестили много на държавата от усложнения. Да, те са много важни и много полезни, защото дават възможност 24 часа в денонощието да знаеш какво се случва с теб.

Ако се направи едно проучване със сензори, ще се види до колко положителни неща ще доведат те. Касата и здравното министерство ще разберат, че при даването на малко повече пари в началото спестяват много повече в последствие“, предлага гжа Котова.