Красимир Кънев: „Превенция и ранна диагностика на диабет тип 2“


vd 01/12/2016

Красимир Кънев, председател на Асоциация “Диабет”(БАД), която обединява 140 диабетни дружества в страната, заяви по повод на Светония ден за борба с диабета:

На 14 ноември си припомняме значението и социалната функция на Българска асоциация ”Диабет”. С повече от четвърт век история на защита на правата на хората с диабет за осигуряване на достъп до ефективно лечение и обучение, за самоконтрол и профилактика на диабетните усложнения, за решаване на социални проблеми на отделни нейни членове, Асоциацията е важен фактор за подобряване лечението и начина на живот на хората с диабет в България и за повишаване информираността на обществото за заболяването.

Темата на Световния ден за борба с диабета 2016 г. е ”Да отворим очи за диабета” – да бъде в центъра на нашето внимание. Кампаниите в целия свят ще се фокусират върху дейности и материали за насърчаване на превенцията и ранната диагностика на диабет тип 2 и осигуряване на адекватно лечение, за намаляване риска за сериозни усложнения.

Диабетът не е изолирано състояние и е една от водещите причини за много заболявания и усложнения, включително бъбречна недостатъчност, сърдечносъдови проблеми, ампутации, ретинопатия… Диабетът трябва да бъде на дневен ред за търсене на решения на най-високо ниво за всяка нация.

Усилията за превенция и адекватно лечение на диабета ще бъдат от съществено значение и за постигане на Глобалните цели за устойчиво развитие, част от които е и намаляванетодо 2030 г. с една трета на преждевременната смъртност от НЗЗ (незаразни заболявания – NCDs). Много сектори от обществото са призвани да играят роля за постигане на тази цел, включително институциите, бизнесът, гражданското общество, медиите.

Българска асоциация Диабет е организатор на инициативата за честване Месеца за борба с диабета вече шест години, като през ноември в различни градове на страната се проведоха лекции и беседи, спортни събития, радио- и телевизионни предавания, безплатен скрининг за диабет, осветяване в син цвят на значими сгради и монументи, организира се ”Син кръг на надеждата” в София, в Плевен се завъртя „сладко хоро“.

Синият цвят и кръгът са приети за лого на Световния ден за борба с диабета, като символи на живота, здравето и синьото небе, което обединява всички народи. 14 ноември се отбелязва в над 160 страни от 1991 година насам под егидата на Световната здравна организация. Това денят, в който се е канадският лекар Фредерик Бангинг, който заедно с Чарлс Бест прави великото откритие за ролята на инсулина при лечението на захарния диабет.

Novo Nordisk