Д-р Румен Богданов: „Диабетното стъпало е късно усложнение на захарния диабет“


vd 01/12/2016

Д-р Румен Богданов работи в Диабетния център “Св. Лука” в София, но е добре известен на цялата диабетна и медицинска общност в България. Това е лекарят, който неуморно се бори вече почти 20 години да създаде центрове за лечение на диабетно стъпало у нас.

Д-р Богданов е разкрил и успешно ръководи кабинети за профилактика и лечение на диабетно стъпало в Бургас, Хасково, Сливен, Видин и Силистра. Провежда лекционен курс веднъж месечно по проблемите на диабетно стъпало в дружествата на диабетиците в десет града в страната.

Какво представлява гангрената?

– Гангрената е рана, която не е овладяна и не е лекувана навреме. Все още има места в страната, в които при рана карат хората да киснат краката си в калиев перманганат и със смрадлика, което е най-бързият начин да се стигне до влажна гангрена, тъй като инфекцията от повърхността, при това накисване, навлиза директно вътре в стъпалото. И вместо да се подобрява, раната се влошава. Превръщат сухата гангрена във влажна, т.е. инфектират я.

Не може да си представите, когато се стигне вече до гангрена, за какви средства става дума! Това са много антибиотици, превръзки… Тук задавам въпроса: Какво направихте вие, за да не се стигне до гангрена?

Диабетното стъпало е късно усложнение на захарния диабет, което е в два аспекта: невропатно диабетно стъпало, при което в 92% от случаите причината е диабетната периферна полиневропатия от дистален тип, с увреждане на миелиновата обвивка на нервите, с изтръпване, мравучкане, болка по краката и загуба на чувствителност, но самият крак, като го погледнеш, привидно няма никакви нарушения, освен изтънялата кожа и силно развитите вени по гърба на стъпалото. Тези крака, за радост на хората, са много по-често срещани, отколкото другият тип диабетно стъпало, което е невро-исхемично. Там се добавят тежките съдови изменения по големите кръвоносни съдове. За наша радост, това се среща само в 8% от случаите.

Novo Nordisk