Безплатни изследвания и консултации във ВМА София


vd 01/12/2016

По повод на Световния ден за борба с диабета, в Поликлиниката на ВМА (Военномедицинска академия) в столицата, всеки желаещ имаше възможност да си направи безплатно изследване на кръвна глюкоза и ако е необходимо – да получи консултация със специалист-ендокринолог.

Кампанията е под мотото: “Изследвай се, ако мислиш, че си в риск! Може да избегнеш застрашаващи живота усложнения!”

Ефективното лечение може да намали инвалидизиращите усложнения на диабета с до 50%. Пациентът и лекуващият екип имат обща цел: да постигнат и поддържат добър контрол на стойностите на кръвната глюкоза. Международната диабетна федерация препоръчва следните стойности на добър контрол – кръвна захар преди хранене: 4-7 ммол/л; кръвна захар 2 часа след хранене: <10 ммол/л).

За поставяне на диагноза и контрол на захарния диабет се измерва и гликираният хемоглобин (HbA1c), който е показател за контрола на диабета през последните три месеца. Препоръката е HbA1c да е под 7% или съобразен с индивидуалните препоръки на ендокринолога. Доказано е, че подобреният гликемичен контрол намалява риска за развитие на усложнения и увеличава продължителността на живота.