Световен диабетен ден 2016


vd 01/09/2016

Международната диабетна федерация (IDF) обяви темата, на която е посветена тазгодишната кампания (www.idf.org/wdd-index/wdd2016.html) по повод на Световния ден за борба с диабета – 14 ноември. Общественото внимание ще бъде фокусирано върху две основни активности:

– Скрининг за диабет тип 2 с цел неговото ранно откриване, намеса в прогресията на заболяването и намаляване на риска за появата на усложнения

– Скрининг за диабетни усложнения като важна част в управлението на диабет тип 1 и диабет тип 2

По-ранното поставяне на диагнозата диабет тип 2 е възможност за по-ранно започване на лечение, което може да намали риска за развитието на увреждащи и скъпоструващи усложнения.

Хората с диабет тип 2 могат да живеят много години без да имат каквито и да било оплаквания и прояви, но трайно повишената кръвна глюкоза подмолно уврежда тяхното тяло. Един от двама възрастни с диабет тип 2 е недиагностициран навреме.

Един от трима души с диабет тип 1 и тип 2 развива очни усложнения на заболяването (диабетна ретинопатия).

Прогресията на усложненията, до които може да доведе диабета, може да бъде забавена, ако те бъдат откривани рано и се приложи навреме подходящо лечение.

Посланието е: „действай днес, промени утре“.

Фокус върху диабета – малки инвестиции и усилия в настоящето могат да постигнат голяма разлика в бъдещето:

– 70% от случаите на диабет тип 2 могат да бъдат избегнати чрез здравословно хранене и редовна физическа активност. Това означава със 150 милиона по-малко хора с това заболяване през 2035 година.

– Диабетната ретинопатия е водеща причина за загуба на зрение при хората със захарен диабет. Появата на това усложнене може да бъде избегната или забавена, ако се поддържа добър контрол на кръвната глюкоза, кръвното налягане и холестерола.