Сестрите в детските градини и училищата ще поставят инсулин на децата с диабет


vd 01/09/2016

Сестрите в училищата и забавачките ще бъдат задължени да измерват кръвната глюкоза и да поставят инсулин на децата с диабет, предвиждат промените в Закона за здравното осигуряване, които депутатите от ресорната парламентарна комисия приеха на първо четене.

Родителите на децата, които се лекуват с инсулин, вече няма да се притесняват дали „малките захарчета“ са получили дневните си дози от жизненоважния хормон. Няма да се налага и да ходят всеки ден до училище, за да помагат с инжекциите или с измерването на нивата на кръвната глюкоза.

Родителите ще могат да съобщават в регионалните инспекторати по образование или районите здравни инспекции, ако директор на учебно заведение откаже прием на дете с диабет или друго хронично заболяване, което автоматично ще доведе до взимане на мерки.

Очаква се законовите промени да бъдат приети до края на годината. Тогава вече сестрите и лекарите в училищата ще са длъжни да поемат ангажимент за обслужване и наблюдение на децата с диабет и други хронични заболявания. Според сегашната наредба, медицинските специалисти са само чиновници, които нямат право да извършват медицински дейности и манипулации.

В много общини вече се проведе обучение на медицински сестри за измерване на кръвната глюкоза и за поставяне на инсулин с инсулинови писалки. В големите градове се търси начин и за осъществяването на програми, които да помогнат на персонала в учебните заведения да се грижи за правилното хранене на всички деца, не само на болните, както и за денталното здраве на учениците.

От тази година здравната каса пое и разходите за консумативите за инсулинови помпи за деца с диабет тип 1, което също трябва да улесни живота им в училище и да помогне на техните родители.

Novo Nordisk