Отборът на БАД 13-и на европейското по футбол за диабетици


vd 01/09/2016

Футболният отбор на Българска асоциация Диабет (БАД) се класира 13-и от 16 участващи състава на Европейския турнир по футбол в зала (футзал) в Сараево, Босна и Херцеговина, през юли. Българското участие започна с победа срещу Узбекистан с 6:1.

След оспорваните мачове в групата с миналогодишния шампион Румъния и с Португалия, които завършиха със загуба, нашите футболисти записаха победи с 6:2 над Белгия и 5:2 над Македония. На финала домакинът Босна и Херцеговина победи Унгария с 2:1.

Това бе четвъртото участие на българския представителен отбор в европейски турнир за хора с диабет DiaEuro (www.diaeuro.org). БАД изпраща на турнира свои членове-пациенти с добре контролиран захарен диабет и спортни умения – на снимката.

Играчите са селектирани чрез информационна кампания от сайта и фейсбук-страницата на БАД. Те са от различни населени места от цялата страна, което ги прави бъдещи посланици и разпространители на добрите практики и на полезния опит, който придобиха в Сараево.

Красимир Кънев, председател на БАД: „Като много важен момент от участието на БА Диабет на ДиаЕвро 2016 бих определил представянето на нашето предложение за излъчване на победител на база среден показател за съответния отбор на гликирания хемоглобин на играчите и връчване на Приз на БАД Най-здрав отбор.

Темата беше предмет на обсъждане на две поредни заседания на Организационния комитет на турнира, който единодушно реши, че приема предложението като полезно, но отлага прилагането му за следващото издание на турнира през 2017.

Участието в DiaEuro 2016 беше възможно благодарение на усилията на организаторите от БА Диабет, подкрепата на много съмишленици и приятели, и финансовата помощ на нашите партньори от Ново Нордиск, Санофи Авентис, АрФарм, Б Браун Медикал, РСР ЕООД, Куайсер Фарма ГМБХ енд КО“.

Novo Nordisk