Осма безплатна обучителна лекция на организацията „Диабет без страх“ в Разлог


vd 01/09/2016

Пациентската организация за борба със страха от диабета „Диабет без страх“ организира през септември поредната си безплатна лекция в Разлог „Физиотерапия, диабет и невропатия“, която се води от д-р Радко Тумбев и д-р Георги Русков.

„В Благоевградски регион има около 100 деца с диабет. В повечето случаи това (че детето им е болно) се крие от родителите. Децата се лекуват основно в София, за да запазят анонимност от учители, съученици, от обществото. Смятам, че това се дължи на предразсъдъци,“ сподели д-р Георги Русков, специалист по ендокринология и болести на обмяната.

Пациентската организация „Диабет без страх“ организира безплатни лекции и практическо обучение всеки месец, с участието на лекари от различни специалности, за всяка болест, свързана или придружаваща диабета и неговите усложнения, за пациенти от всяка възраст. Два рок концерта под мотото „За борба с диабета“ са част от проявите на организацията.

„Целта е заедно да променим мисленето, нагласите и страховете от диабета. Постигнахме много само за една година (от основаването на пациентската организация). Хората получиха знания за работа с инсулинова писалка, за начин на хранене, за движение, за контрол на кръвната глюкоза, за първа помощ при хипогликемии,“ споделя председателката на „Диабет без страх“ Елена Бонкова.

През юли в Разлог се проведе и първото национално обучение на деца с диабет, която бе изцяло с практическа насоченост, с водещ лектор проф. д-р Мая Константинова, началник на диабетното отделение към Университетската СБАЛ по детски болести в София и председател на Българското национално сдружение по детска ендокринология.

Организатор на националното обучение е сдружение „Култура без граници“.

„Целта ни е да достигнем до всички деца със заболявания, от малки и големи населени места, и да им помогнем,“ коментира председателят на сдружението Росица Пандова-Йовкова, организатор на обучението, която е майка на дете с диабет (за повече информация: г-жа Пандова, тел. 088 896 07 00).

Novo Nordisk