Кампания за превенция на диабета в Русе


vd 01/09/2016

Кампания за превенция на диабет сред децата бе открита през септември в Русe. Тя е организирана от Национална асоциация на децата с диабет. На откриването присъстваха председателят на асоциацията Елисавета Котова, диабетологът доц. д-р Радка Савова и координаторът на кампанията Кремена Раднева.

Директорът на дирекция Здравни и социални дейности към общината Мариела Личева пожела на всички здраве и успех, и връчи поздравителен адрес от името на кмета Пламен Стоилов. В рамките на кампанията ще бъде проведено и обучение на медицинските сестри в здравните кабинети на училищата и детските градини.

Обучението ще се води от доц. Савова, която има дългогодишен опит в тази сфера. Целта е да се покаже на всички медицински сестри от Русе как да се грижат за децата с диабет и да разпознават специфичните им нужди.

На 10 октомври от 16.30 ч. в Пленарна зала на Община Русе ще се проведе образователна беседа и прожектиране на филм за учениците от русенските училища на тема “Диабет тип 1 и тип 2”.

От 10 октомври, в три последователни дни, асоциацията ще проведе и безплатно изследване на кръвната глюкоза на всички деца, които са заявили желание (със съгласие на родителите им и с попълнена декларация).

Участниците в инициативата са: ОУ Ангел Кънчев, ОУ Йордан Йовков, СОУ Христо Ботев, СОУ Васил Левски, ПГИУ Елиас Канети, ПГ по облекло Недка Иван Лазарова, ЦДГ Здравец, ЦДГ Чучулига. Изследванията ще се проведат по график от специализирани екипи.

Novo Nordisk