Диабетът във фокус


vd 01/09/2016

Диабет тип 1 е хронично автоимунно заболяване, при което имунната система разрушава инсулин-произвеждащите клетки на панкреаса. Поради това, хората с диабет тип 1 се нуждаят всеки ден от доставка на външен инсулин, за да контролират нивото на кръвната си глюкоза. Заболяването се появява най-често при деца и юноши, но може да засегне хора на всяка възраст. Честотата му е около 5-10% от всички случаи на захарна болест.

Диабет тип 2 е причина за повечето от случаите на захарна болест – 90-95%. Той се дължи на инсулинова резистентност на мускулите, черния дроб и мастната тъкан и на недостатъчна продукция на инсулин от панкреаса за нейното преодоляване. Поради това, лечението започва с мерки за намаляване на инсулиновата резистентност, които включват диета с намален прием на калории, загуба на тегло и повишена физическа активност. Когато тези мерки са недостатъчни, се включват лекарства за подобряване на метаболитния контрол. Диабет тип 2 обичайно засяга възрастните, но от него все по-често страдат и юноши и деца със затлъстяване.

Много хора с диабет тип 2 остават дълго време недиагностицирани, поради продължителен период, през който имат повишена кръвна глюкоза, но нямат симптоми, чрез които да разпознаят нейното наличие.

Затова, към момента на поставяне на диагнозата, те вече имат усложнения, като диабетна ретинопатия, причинени от високо ниво на кръвната глюкоза, което подмолно уврежда кръвоносните съдове и нервите. Скринингът за ранно откриване на диабет тип 2 е особено важна мярка за избягване на появата на сериозните усложнения на заболяването.