„Боговете харесват смелите“


vd 01/09/2016

Среща-разговор с най-успешния български алпинист Боян Петров, под надслов „Боговете харесват смелите“, се проведе през октомври в Пловдив. Тя бе организирана от Националната асоциация на децата с диабет и постави началото на поредица от събития, които отбелязват международния ден на диабета – 14 ноември.

Боян Петров, който е зоолог и спелеолог в Националния природонаучен музей, е изкачил осем хималайски осемхилядника (три през 2016), преборил е рака два пъти, чупил е почти всяка кост в тялото си, а в края на август оцеля при тежка катастрофа, след като бе ударен от автомобил в района на Кресненското дефиле.

„Върхът е връх, когато стъпиш на върха“, е написал Боян в дневника си, след покоряването на десетия по височина колус на планетата Анапурна (8091 м) на Велиден.

На уебсайта на нашия/ваш вестник Клуб Д (www.spisaniemd.bg) има повече от 10 публикации за приключенията и волята на Боян.

Също по повод на световния ден за борба с диабета, на 14 ноември в София ще бъде официалната премиера на филма „Диабета през моите очи“, посветен на живота на децата и младите хора с диабет в България. Филмът е заснет от Националната асоциация на децата с диабет през 2016, а неговите герои са реални хора – деца и младежи с диабет. Ще бъде показана и изложбата „12 години Национална асоциация на децата с диабет“.

За предварителна регистрация, моля, обаждайте се до 5 ноември на тел : 0899 142 474 (Мария) или пишете на e-mail: nadd.2006@abv.bg. Асоциацията осигурява безплатна нощувка за 14 ноември за всяко дете с диабет и на един придружител, както и вечеря с изненади на 14 ноември 2016 в хотел „Монтесито“ (бул. Цариградско шосе, бившето Горубленско Ханче).

Novo Nordisk