Забрана на транс мазнините в САЩ01/06/2016

Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) обяви официално, че транс мазнините „не са безопасни за употреба в човешка храна“ и поради това трябва да бъдат премахнати от продаваните в САЩ продукти. На техните производители бе поставен срок от три години да изпълнят това решение.

Частично и напълно хидрогенираните олиа (основен източник на изкуствено създавани от хранителната индустрия транс мазнини) запушват артериите и довят до сърдечносъдови заболявания. Те се обвиняват, че намаляват паметта и водят до отлагането на телесни тлъстини.

Според американския медицински институт (Institute of Medicine) „няма безопасно ниво на консумация на транс мазнини”. Дори много малкото количество е вредно за здравето, затова трябва да се води война с него, докато не се отстрани напълно.

FDA изчислява, че забраната на транс мазнините ще предотврати 20 000 миокардни инфаркта и 7000 смъртни случая от сърдечносъдови заболявания годишно само в САЩ.

Решението на FDA е завършек на три десетилетия борба на организациите за защита на общественото здраве срещу транс мазнините, които се появяват когато течно на стайна температура растително олио се хидрогенира (в молекулата му се добавят водородни атоми, така че не остават ненаситени двойни връзки), за да се превърне в твърд продукт, който е по-удобен за съхранение (удължен срок на годност).

Въпреки първоначалния си растителен произход, трансмазнините не се различават от твърдите наситени мазнини от животински произход като масло, свинска мас.

Дълготрайните мазнини са популярни за пържене и печене и се намират в повечето твърди маргарини, използвани от домакинствата. Те са по-евтини от животинските мазнини, като маслото например. Използват се и в готовите консервирани и пакетирани храни като бисквити, замразена пица, други тестени печива, чипс...

Поради това, върху етикетите на всичките тези храни трябва задължително да бъде отбелязано съдържанието на транс мазнини. Техните производители често използват подвеждащи потребителя надписи като: „не съдържа животински мазнини“ или „приготвено изцяло от растителни мазнини“.

През последните десетилетия учените доказаха, че транс мазнините са по-вредни от всички останали мазнини. Те повишават лошия холестерол и намаляват добрия холестерол. Всичко това ускорява процеса на атеросклероза - натрупването на мазни плаки в стената на съдовете.

През 2006 година FDA успя да наложи съдържанието на транс мазнини да бъде отбелязвано на етикетите на хранителните продукти. Това накара много от големите производители на готови и полуготови храни да ги извадят от рецептите си. А през 2005 година кметството на Ню Йорк принуди ресторантите да ограничат използването на транс мазнини за пържене в кухните си.

Идеята е хората да бъдат предпазени от застрашаващи здравето им химикали, за съществуването на които в храните малцина знаят. Консумацията на дори 2-3 грама от изкуствените транс мазнини дневно чувствително увеличава здравния риск...

Резултатите от ограниченията не закъсняха. През 2012 година американците са консумирали средно 1 грам транс мазнини дневно (през 2006 година в диетата им е имало 4.6 грама на ден). Транс мазнините в кръвта на американците от европеидната раса са намалели с 58% между 2000 и 2009 година!