Плевен: „Заедно можем повече“


vd 01/06/2016

Сдружение Асоциация диабет – Плевен и Клиниката по ендокринология с началник доц. д-р Катя Тодорова към УМБАЛ Д-р Георги Странски – Плевен организираха през юни работна среща на тема „Заедно можем повече” под патронажа на председателя на Общински съвет на Плевен Мартин Митев, на която от специалисти бяха изнесени лекции по седем важни теми в областта на диабета.

В срещата (втора поредна, след организираната на същата дата през 2015 година) участваха над 130 хора с диабет от Плевен и региона. Нейни гости бяха председателят на Българска асоциация Диабет Красимир Кънев, зам. председателят Майя Викторова както и членове на УС и КС.

Кметът на Плевен Георг Спартански приветства участниците и увери, че местната власт и занапред ще продължи да подкрепя неправителствените организации, за да могат те да продължат да правят добри неща за здравето на нацията.

Форумът започна с освещаване на три икони от отец Иван от храма Света Троица. Отец Иван отслужи водосвет и благослови всички присъстващи в залата.

Темите на лекциите бяха: Роля на високата кръвна глюкоза за настъпване на диабетни усложнения и съвременни възможности за контрол и лечение – лектор доц. д-р Катя Тодорова; Диабетна полиневропатия – лектор д-р Силвия Ганева; Диабет и сърдечносъдови заболявания – най-честите и фатални диабетни усложнения – лектор д-р Гинка Раянова; Диабетна хипогликемия – клинични симптоми и поведение – лектор старша медицинска сестра Катя Хинкова; Съдови и възпалителни заболявания на пикочнополовата система – лектор д-р Цветомира Цвятковска; Грижи за диабетно стъпало – лектор д-р Радина Атанасова; Очни усложнения при диабета – възможна ли е ранна профилактика – лектор д-р Надя Дочева; допълнителна лекция Диабетът като социално значим проблем – лектор Мартин Митев, председател на Общински съвет Плевен.

Делегатите имаха възможност да задават въпроси на лекторите, да споделят и обсъдят здравословни проблеми от всекидневието с диабета.

Проведена бе и дискусия за структурните промени в сдружение Асоциация диабет – Плевен и обсъждане на организационни въпроси. Интересът бе голям и се задаваха много въпроси от председателите на диабетните организации от Районния информационен и координационен център (РИКЦ) – Плевен.

На всички участници в работната среща ”Заедно можем повече” председателката на Асоциация диабет – Плевен Даниела Илиева подари синя силиконова гривна с гравиран надпис „диабетик“ и телефон 112 (моделът е взаимстван от гривните, изработени от Междунароодната диабетна федерация). Целта на тези гривни е при тежка хипогликемия да могат не само лекари, а и всички околни хора да се притекат на помощ.

За контакти: РИКЦ, Плевен 5800, ул. Васил Левски 1, ет. 4 кабинет 402;

тел: 064/81 90 60 или 0879 81 56 71; е-майл: diabet.pleven@abv.bg

Novo Nordisk