Децата закусват с попара от… социални медии01/06/2016

Времето прекарано в социалните мрежи и популярните сред младежите сайтове за споделяне на снимки и информация ги кара да пропускат закуската си (и други хранения), води до обездвижване, както и до консумацията на нездравословните бързи храни, подсладени със захар напитки и излишни калории, показаха резултатите от канадско проучване (www.gaggle.net/top-social-networking-sites-and-apps-kids-use).

Facebook и Twitter, Instagram, WhatsApp, YouTube, Skype - ако вие родителите не сте запознати с тях, моля, питайте децата си…

Изследването е сред 9000 ученици (средна възраст 15.2 години) и показва, че времето прекарано пред компютъра или с таблета и мобилния телефон за използване на социалните мрежи има право пропорционална зависимост с лошия избор на неподходящи за здравето им храни и напитки.

Проучване на американския институт Pew показа, че девет от 10 тиинейджъри в САЩ редовно използват интернет през мобилния си телефон или през таблет. Един от четири съобщава, че е онлайн през по-голямата част от времето когато не спи, а една трета редовно ползват повече от една онлайн социална мрежа (www.pewinternet.org/2015/04/09/teens-social-media-technology-2015).

Същото проучване показва, че типичният тийнейджър изпраща средно 30 SMS съобщения по мобилния се телефон дневно, а една трета изпращат повече от 100!

Последните указания на Американската педиатрична академия препоръчват децата да прекарват пред телевизора или компютъра по-малко от два часа на ден. Заседяването пред екраните води до затлъстяване и обездвижване.

Българските ученици не се различават много от презокеанските си връстници. Фейсбук е основната социална мрежа за тях, но особено тези, които ползват английски, прекарват много време и в други сайтове.

Задължението ни като родители и учители е да предупредим децата за рисковете и да ги окуражим да се движат и спортуват. А ако може и да им обясним колко вредни са „джънк“ (бързите) храни, това би им спестило много здравни проблеми в близко бъдеще. Както и подигравките на съучениците им…