600 ендокринолози се грижат за 300 000 българи с диабет!01/06/2016

Според специалистите, над половин милион българи са с диабет, но около 40% (200 000) от тях са недиагностицирани и не подозират, че живеят с висока кръвна глюкоза. Почти всички с поставена диагноза получават подходящо лечение измежду 130 медикамента, реимбурсирани от здравната каса, и имат достъп и до най-модерните терапии.

За разлика от много други медицински специалности в България, в ендокринологията няма дефицит на кадри, а напротив - има повече от 600 специалисти и е осигурен добър достъп до тях за пациентите, заявиха представители на касата и ендокринолози по време на конференция в Пловдив през април.

За лекарствена терапия на диабета през миналата година касата е платила около 18% от общия бюджет за лекарствени продукти за над 300 000 пациенти. С изследванията и диспансерното наблюдение с два или четири прегледа в годината, платени през 2015, за диабет за изразходвани над 154 милиона лева (5% от всички разходи за медицинска дейност на касата).

Пациентите, обърнали се към касата, се увеличават с по около 1.7% на година, а разходите - с по 4-5%. Плавно и без изненади се увеличава и броят на изписаните дози инсулин.

Ако диабетът се профилактира, ще е много по-изгодно за касата. При липса на профилактика, с напредването на болестта, се развиват много съпътстващи заболявания и усложнения, които струват още пари на НЗОК. В момента в България смъртността от диабет и ендокринни болести е само 1.58% от общата смъртност и загубата на трудоспособност заради болестта е 7.45% от общата.

"Това, с което наистина можем да се гордеем е, че страната ни осигурява достъп до абсолютно всички съвременни медикаменти и терапии на пазара. В това отношение сме по-напред дори от Полша и Австрия", заяви проф. д-р Цветалина Танкова, завеждаща Клиниката по диабетология в Университетската болница по ендокринология.

От 1 април всички протоколи за консумативи за инсулинови помпи вече се плащат от здравната каса. Това бе решено още в края на 2015, но преговорите с фирмите, които доставят тези помпи и консумативи, се забавиха, заради изискването на касата фирмите да предоставят помпите безплатно на пациентите.

Помпите струват 4-8000 лева, но след преговорите пациентите, които бъдат одобрени ще ги получават безплатно, а от бюджета на каса ще се финансират пълнителите с инсулин, които струват около 260 лв. на месец.

Ще се покриват и консумативите на хората, които вече имат такива помпи и в момента ги плащат от собствения си джоб. Те са около 200 човека в цялата страна (100 възрастни и 100 деца).

Засега ще започнат да се покриват разходите за инсулинови помпи само на пациенти с диабет тип 1. Очакванията са за още 100 деца и 100 възрастни (както и бременни жени с диабет) да започнат да ползват тези устройства.

"Инсулиновата помпа не е за всеки, а е така да се каже за интелигентните хора. Използването й е много сложно, защото на всяко хранене трябва да се правят изчисления на калориите и да се въвеждат в машинката, за да пресметне тя колко инсулин да отпусне," обясни проф. Танкова.

Помпите са много подходящи също и за деца, но при тях е важно родителите да участват в оперирането на машинката поне от началото. Когато детето не се храни, няма проблем, защото помпата отпуска определено количество инсулин денонощно, но когато се храни трябва да се направят настройки. Според проф. Танкова, децата бързо се научават.

Голям проблем остават тест лентите за установяване на нивото на кръвната глюкоза, като в момента от касата се покрива малка част от количеството, което е необходимо.

Прогрес в това отношение имаше преди няколко години, когато от 150 ленти на година започнаха да се отпускат по 300, но има и пациенти, за които са необходими по 1500 годишно, признаха от касата. За децата и бременните жени се отпускат допълнително 800 броя.