Футбол и маратон за диабетици


vd 01/04/2016

Футболният отбор на Българска асоциация диабет (БАД) ще участва в Европейския турнир по футбол в зала (футзал) в Сараево, Босна и Херцеговина, между 24 и 31 юли.

Това ще бъде четвъртото участие на българския представителен отбор в европейски турнир за хора с диабет DiaEuro (http://diaeuro.ba). БАД изпраща на турнира свои членове-пациенти с добре контролиран диабет и спортни умения. Съгласно регламента за участие в първенството по футбол в Сараево се подготвя основен състав на отбора от 10 играчи, придружени от треньор, лекар и организатор.

Играчите са селектирани чрез информационна кампания от сайта и фейсбук-страницата на БАД. Те са от различни населени места от цялата страна, което ги прави бъдещи посланици и разпространители на добрите практики и на полезния опит, който ще придобият от лагера и състезанието в Сараево.

На 16 април, след традиционното бягане на 5 км в Южния парк в София, се състоя и приятелски мач между отбора и приятели на маратона.

Подготовката и участието в турнира е част от програмата на БАД за повишаване на информираността относно оптималния контрол и лечение на диабета и за подобряване на условията и възможностите за активен живот, професионална и личностна реализация на младите хора с диабет в България.

През април в Южния парк в София бяга Гавин Грифитс маратонец от Великобритания, който има диабет тип 1, който е включил София в маршрута на Европейския DiAthlete маратон. Между 13 и 19 април той направи връзка с диабетните общности в различните страни от Източна Европа (Будапеща, Белград, Загреб). Целта е с няколко бягания на дистанция от 5 км да се даде възможност на хората с диабет в тези градове да се съберат заедно и да бягат като отбор!

Грифитс е участвал в пренасянето на олимпийския огън в Лондон през 2012 г. и успешно е преодолял много екстремни спортни предизвикателства на петте континента по света, като дори е участвал в 30 маратона в 30 последователни дни по продължение на територията на цяла Великобритания.

Събития като неговото спортно предизвикателство са възможност за хора с диабет да се социализират, да спомогнат за повишаване информираността на обществото за съществуването на спортисти, които живеят с диабет, и да накарат хората да поемат предизвикателството на това физическо натоварване, включвайки се в групово бягане.

Посланието на Гавин към хората с диабет е: “Няма невъзможни постижения!”. Ще бъде чудесно, ако се включите в някой от етапите на маратона, за да покажем на света, че въпреки че имаме диабет, сме силни и още по-силни, когато сме обединени и заедно.

Ето какво споделя Гавин няколко дни след бягането в София: „Запознах се и даже поиграх футбол с момчетата от отбора на Българска асоциация диабет, които се готвят за ДиаЕвро 2016. Сега треньорът им проверява родословното ми дърво за български корени и може да ме включи да се състезавам заедно с тях в Сараево!

В живота ми съм приемал различни предизвикателства с голямо физическо натоварване – както със състезателен характер, така и за кампании за повишаване на информираността на обществото за диабета или кампании за набиране на средства за благотворителни цели.

Много от тези предизвикателства бяха екстремни – като например бягането, което осъществих по дължината на цяла Великобритания: пробягах 900 мили или около 50 км на ден в рамките на 30 последователни дни.

Установил съм, че придобитият опит е от ключово значение в моето обучение за постигане на най-добри нива на кръвната глюкоза и когато става дума за спорт, за всеки инцидент на хипо или хипергликемия, аз правя подробен анализ след бягането, за да си отговоря на въпроса защо се случи това.

Това ми помага да прецизирам базалния ми инсулин и, ако е необходимо, да променя и напасна количеството съобразно предстоящото физическо натоварване, както и да определя количеството въглехидрати, които ще са ми необходими за покриване на нуждите при повишеното физическо усилие.

Когато си с диагноза диабет, трябва да разговаряш с хората като теб и да се мотивирате взаимно. Такава диагноза, която променя целия ви живот, ви кара да се чувствате разочаровани, негативно настроени, понякога уплашени, но може всички тези чувства да впрегнете в позитивна енергия и това със сигурност ще ви даде сили да се справите.

Всички новини и събития ще продължавам да споделям на страницата ми във фейсбук www.facebook.com/diathlete.org и на страницата на #TeamDiAthlete“.

Novo Nordisk