Царевец, осветен в синьо


vd 01/12/2015

Посланието на Международната диабетна федерация, което предаваме нататък, е: „Действай днес, за да промениш утре“

Българска асоциация Диабет (БАД) чрез своите сдружения е организатор на инициативата за честване на месеца за борба с диабета вече шеста година, като през ноември в различни градове на страната се организираха семинари с лекции на видни български ендокринолози, спортни събития на младежи с диабет, участия в радио и телевизионни предавания, безплатен скрининг за диабет, осветяване в синьо на значими сгради и монументи, организира се и поредният „Син кръг на надежда”.

Синият цвят и кръгът са приети за лого на Световния диабетен ден, като символ на глобалното обединение на диабетната общност срещу диабетната пандемия. Синият цвят е цветът на нашата планета, погледната от Космоса, това е цветът на небето, под което всяко дете има право на щастливо детство и на дълги години пълноценен и продуктивен живот, това е и цветът на Организацията на обединените нации (ООН).

14 ноември е обявен за Световен ден на диабета, официално наблюдаван от ООН (Резолюция 61/225, приета от Общото събрание на ООН през 2006 г.), който се чества всяка година от 1991 г. насам под егидата на Световната здравна организация и Международната диабетна федерация.

Изборът на датата не е случаен – това е рожденият ден на д-р Фредерик Бантинг, който заедно с д-р Чарлс Бест, прави епохалното откритие за ролята на инсулина при лечението на захарния диабет.

Денят се чества в повече от 160 страни по света, обединени от една цел: подобряване начина на живот и лечението на хората с диабет и предотвратяване на новите случаи на диабет тип 2 чрез здравословен режим на хранене и редовна физическа активност.

Инициативата цели да подчертае тревожното нарастване на броя на заболелите от захарен диабет, да подобри информираността относно заболяването и възможностите за неговата превенция, както и да насърчи правителствата да работят по проблемите на захарния диабет чрез приемането и реализирането на национални диабетни програми.

***

Тази година Велико Търново бе избран за начало на българската кампания „Ноември – месец на диабета“. Пред общината се проведе скрининг за откриване на повишена кръвна глюкоза, като екип от медицински специалисти изследва безплатно всички желаещи (над 500 жители на града). Изигра се и един мач от представителния отбор по футбол на БАД.

На следващия ден, пред сградата на театъра „Константин Кисимов” бе организиран флашмоб (събиране на хора, инициирано през социалните мрежи) – за информиране на обществото за диабета и бе оформен кръг от 20 души – членове на БАД и приятели, облечени в сини тениски с надпис „Живей активно с диабет“. Последва втори мач по футбол.

След това се проведе семинар на тема Доброволчество в аудитория на Великотърновски университет, като всички заедно проследиха спектакъл Звук и светлина, последван в 19 часа от осветяване в синьо на хълма Царевец (на снимката). Синият цвят и кръгът са приети за лого на Световния ден за борба с диабета като символи на живота, здравето и синьото небе, което обединява всички народи.

Събитието се проведе с подкрепата на община Велико Търново, в чест на глобалното обединение срещу диабета, както и по случай 25-годишния юбилей на БАД.

Основните послания на кампанията през 2015 година насочват вниманието на обществеността върху избора на здравословен хранителен режим, който е важен за осигуряване и поддържане на добър гликемичен контрол при пациентите с диабет тип 1 и диабет тип 2, и е средство за ограничаване на ръста на пациентите, заболели от диабет тип 2.

***

В навечерието на Световния ден за борба с диабета, в Дома на Европа, в столицата бе открита благотворителната изложба “50 на 50 – да благотворим заедно”. Организатор е сдружение “Група 9”.

Представени бяха творби от дърворезба на автори от три поколения. Идеята за изложбата се е родила след разказ на майка, споделила за трудностите при отглеждането на дете с диабет. Посетителите участваха в дискусията: “Диабетът – борба и превенция в ЕС” и видяха филма “Захарен блус” на Андреа Цулкова.

***

Над 250 души участваха в крос в подкрепа на хората с диабет в Борисовата градина, организиран съвместно от Асоциация „Диабет тип 2 и Столичната община по повод на Световния ден за борба с диабета.

Събитието бе открито от двукратния световен шампион по спортна гимнастика Йордан Йовчев, който насърчи организирането на повече подобни инициативи и призова хората да спортуват активно.

Събитието беше под надслов “<6” (максималното ниво на кръвната глюкоза, определено от Световната здравна организация) и включваше бягане по три различни трасета (1 км. за деца, 1.5 км. и 3 км. за възрастни). Участващите – повече от 50 деца, получиха медали от световния шампион.

Организаторите обещаха да превърнат кроса в традиционен, насърчавайки здравословния начин на живот и напомняйки, че чрез движение и спорт диабет тип 2 може да бъде избегнат.

***

Диабетът е лечимо състояние, ако променим начина си на живот, бе посланието на първата среща на Училището по диабет в МБАЛ Бургас. Целта на училището е да информира и обучава хората с диабет и техните близки как да живеят правилно, за да избегнат тежките усложнения на болестта.

Лекарите са единодушни, че информацията, заедно с правилен режим на хранене, спорт и редовно проследяване от страна на различни специалисти, могат коренно да променят живота на диабетиците, да ги спасят от ампутация и инвалидност.

Д-р Лорис Мануелян, зам.-кмет по здравеопазване на Община Бургас и лекар-нефролог изнесе първата беседа – за влиянието на диабета върху бъбреците.

Срещата разсея много митове за лечението на диабета. „Чухме различни „лекове“, които ме поразиха. Това потвърди мнението ми, че подобни беседи са повече от необходими“, каза д-р Йорданка Корудерлиева , ендокринолог с дългогодишна практика, която също участва в събирането.

Д-р Мариана Контева, инвазивен кардиолог и управител на Сити Клиник Бургас, даде драстичен пример, с който се е сблъскала в практиката си. „Оказва се, че все още има хора, които използват средновековни методи за лечение – например налагане на диабетното стъпало с прясно одрана овча кожа.

Те идват при нас, когато кракът вече не може да бъде спасен и трябва да се ампутира. А това е можело да се избегне“, обясни тя. В края на срещата присъстващите получиха талони за скрининг при кардиолог.

Следващата среща на Училището по диабет ще бъде на 10 декември, като поради големия интерес ще се проведе в Аулата на МБАЛ Бургас. Темата ще бъде „Влияние на диабета върху сърдечносъдовата система“.

***

Пo пoвoд на Свeтoвния дeн зa бopбa c диaбeтa в Цeнтъpа зa paбoтa c дeцa и млaдeжи “Отвopи oчи! Tyк имa кoй дa ти пoмoгнe!” в Рeceн (област Велико Търново) ce пpoвeдe среща на тема захарен диабет. Гocти нa бeceдaтa бяхa д-p Кpacимиp Шишмaнoв, yчитeли oт ОУ Хpиcтo Бoтeв и poдитeли нa дeцaтa. Д-p Шишмaнoв oбяcни нa дeцaтa кoлкo e вaжнo дa бъдaт зaпoзнaти cъc здpaвocлoвния нaчин нa живoт, дa имaт дoбpa здpaвнa кyлтypa и paзкaзa зa диaбeта.

В нaшия клyб имa дeтe с диабет и ниe вcички щe гo пoдкpeпим, зaщoтo мoтoтo нa нaшaтa инициaтивa e: “Te нe ca бoлни, тe ca кaтo нac, ocтaнaлитe дeцa, c eднaкви интepecи и мeчти”, paзкaзaхa oт клyбa.

Novo Nordisk