Кучета-живи глюкомери ще бъдат обучавани и у нас


vd 01/12/2015

Пилотен проект за разработване на методика за обучение на кучета за диагностика на диабетни хипо- и хипергликимични кризи

Фондация Очи на четири лапи с подкрепата на Национална асоциация на децата с диабет отправя покана за доброволческо участие в пилотен проект за разработване на методика за обучение на кучета за разпознаване на диабетни хипо- и хипергликимични кризи.

Каним родителите на деца и младежи с диабет от София, както и възрастни хора с диабет от София, да се свържат с нас за повече детайли и регистрация за участие в проекта на: имейл: e4p@abv.bg или на телефон 02/824 38 45.

Важно: наличието на домашен любимец куче представлява интерес, но не е задължително.

Повече за организацията и училището за кучета водачи и асистенти можете да научите на www.e4p-bg.com

Преди шест години нашият/ваш вестник писа са подобна програма за обучение на кучета във Великобритания (виж он-лайн статията Кучета-живи глюкомери http://spisaniemd.bg/vd/2009/12/kucheta-zhivi-glyukomeri http://spisaniemd.bg/vd/2009/6/vd_2009_6.pdf).

Според специалистите по поведенческа психология, кучетата са много чувствителни да улавят най-малките промени в поведението (разтреперване, разсеяност, раздразнителност, изпотяване), които настъпват при техните стопани поради спадането на кръвната глюкоза под обичайните стойности.

Те надушват и промените в миризмата на тялото, поради изсипването на хормоните на стреса. Адреналинът е например хормон, който се освобождава при страх. Кучетата безпогрешно усещат „миризмата“ на страх, който ни кара да треперим и да се потим обилно. При много висока кръвна глюкоза и повишени нива на кетонови тела, домашните ни любимци могат да доловят и аромата на ацетон в дъха и в урината ни…

Novo Nordisk