Галя Йорданова: “добър контрол на диабета – пълноценен живот”


vd 01/12/2015

Представяме ви Галя Йорданова, председател на Сдружението на диабетните сестри в България, с цитати от нейно интервю (www.jivotatdnes.bg/news/jivot/vreme-e-da-promenim-diabeta) във вестник Животът днес, от предаване (http://bnr.bg/hristobotev/post/100625229/za-zdraveto) по програма Христо Ботев на Българското национално радио и от разговор с представител на нашия/ваш вестник:

– През 2013 година започнахме инициативата „Време е… да променим диабета“, чиято основна цел е да увеличи познанието на хората с диабет. Тя се реализира с подкрепата на Ново Нордиск и в сътрудничество със Сдружението на диабетните сестри в България.

За лечението на диабета има таблетки и инсулини, но и самоконтрол на кръвната глюкоза, хранителен режим и физическа активност. За да контролира своя диабет, човек трябва да знае за тях. Това трябва и може да стане чрез обучение. Няма кой 24 часа на ден, 365 дни в годината, да бъде до човека с диабет и да му дава съвети за всяка конкретна ситуация.

Известно е, че мнозина от хората понякога разговарят по-лесно с медицинската сестра и по-лесно споделят проблемите си с нея. Заедно с лекуващия лекар, диабетната сестра е важна част от диабетния екип, който е отговорен за лечението и обучението.

Основна цел на „Време е…да променим диабета“ е да се уеднакви обучението по всички въпроси, свързани с диабета. Специално внимание се обръща на хората на инсулиново лечение.

Конкретните цели на обучението са: в кои часове да се измерва кръвната глюкоза и защо; как да се постига добър метаболитен контрол; как се разпознават признаците на хипогликемия и хипергликемия и какви мерки се вземат; как се коригират инсулиновите дози в съответствие с хранителния и двигателния режим.

Най-важно е хората с диабет да разберат, че са условно здрави и пълноценни. На обученията ни могат да присъстват и хора, които имат близък с диабет, и по този начин даваме възможност голяма част от обществото да се запознае с това състояние.

До края на октомври 2015 са проведени 533 обучителни сесии от 198 медицински сестри. От началото на инициативата са обучени над 15 000 човека в 110 центъра в цялата страна.

Това са резултати, с които сме горди, но сме щастливи, когато хората постигат нормални нива на кръвната глюкоза, хипогликемичните състояния са намалели, могат сами да коригират инсулиновите си дози и да ги съобразяват с хранителния и двигателния си режим. Тогава знаем, че сме направили първата стъпка! Това не е лек и бърз процес. Трябва постоянство и търпение както от страна на диабетната сестра, така и от страна на пациента с диабет.

Хората с диабет имат свободен и безплатен достъп до обученията, където те измерват кръвна глюкоза, коментират кога предприемат корекции на инсулиновите дози, сами се учат да броят въглехидрати… Всички предложения се обсъждат и се коментират с обучаващата сестра. Получават и материали – дневник за самоконтрол, листовки на различни теми, свързани с диабета, рецепти за здравословни ястия, вестник Клуб Д.

Призовавам хората със захарен диабет да бъдат по-активни и да търсят съвети и помощ от диабетните сестри. Почти във всеки град на страната се провежда инициативата „Време е… да променим диабета”. Посещавайте своя ендокринолог редовно и се информирайте кога и къде ще се проведе следващото обучение.

Познавам вестник Клуб Д още когато се казваше вестник Диабет, преди близо 25 години от началото на издаването му… Клуб Д помага и обогатява познанията на хората със захарен диабет и близките им, защото основна част от лечението е обучението и знанията за това състояние.

В изданието има и уникална информация за новостите, постиженията и инициативите, свързани с диабета, не само у нас, но и в чужбина. Добре би било повече хора да споделят на страниците на вестника своя опит, за това как се правят с диабета във всекидневието си, да споделят свои рецепти за здравословни ястия.

Редовно получаваме вестника в нашето Училище за промяна в стила на живот в диабетен център Св. Лука. Нашите пациенти сами се интересуват, кога излиза следващият брой и го очакват с нетърпение. Често с вестник в ръка проявяват допълнителен интерес към тема, която е засегната и разработена на страниците му. Това доказва, че вестникът е полезен с информацията, която поднася на своите читатели.

Пожелавам на хората с диабет, техните близки и лекари, и на обучаващите диабетни сестри, една Коледа, изпълнена с мечти, топлота и спокойствие! А за настъпващата Нова година пожелавам по-чести обучителни срещи между хората с диабет и диабетните сестри.

Novo Nordisk