Устройство за облекчаване на хроничната болка в краката при диабетна невропатия


vd 01/09/2015

Системата за трансдермална (през кожата) електрическа нервна стимулация (TENS), наречена Sensus на американската фирма NeuroMetrix, се поставя подобно на маншет върху горната част на подбедрицата – точно под коляното. Тя е предназначена за облекчаване на хроничната невропатна болка и мравучкането в краката при хората с болезнена периферна диабетна полиневропатия. Стимулацията се осъществява с помощта на електродно поле, което се допира до кожата – на снимката (www.sensusrx.com/pdf/sensus_pdn_patient_brochure_pn2203895_rev_b.pdf)

Устройството се задейства много лесно от всеки пациент с просто натискане на един бутон, когато е необходимо да се намали мъчително болково усещане. Всяка сесия продължава 60 минути, като болкоуспокояващият ефект започна 10-15 минути след началото и продължава над половин час след прекъсване на сесията.

Sensus има два режима на работа: обикновен и постоянен. При включване на постоянен режим, терапевтичните сесии се повтарят автоматично на всеки час, за да се постигне трайно потискане на болката.

Устройство е безопасно за употреба и затова получи разрешение да се продава свободно в аптеки и санитарни магазини в САЩ. С него отпада нуждата да се пият постоянно различни аналгетични лекарства, които имат нежелани странични действия.

Пациентите могат да се движат свободно, тъй като маншетът е безкабелен. Освен това, Sensus може да се използва и по време на нощен сън. Наред с това, системата предпазва нервите от дегенерация поради диабетна невропатия.