Благотворителен велопоход за децата с инсулинови помпи01/09/2015

Благотворителен велопоход от София до Рилския манастир в първия учебен ден - 15 септември, за съжаление, не събра средства за консумативи за инсулинови помпи за деца в нужда. Организатор бе сдружение "Един живот" и Николай Герев.

Това не е първият велопоход, в който Николай се включва - от 2003 година сдружението организира благотворителни есенни велопоходи. Първият е по маршрута от София до Пловдив, а от 2004 година се поставя традицията всяка година да се изминава разстоянието от Боровец до София. Тя обаче е прекъсната през 2011 г.

След успеха на Николай (който също е с инсулинова помпа) при предишното му предизвикателство - изкачването на петте планински върха с колело (Мусала, Ботев, Черни връх, Ком и Руен), тази година той решава да организира отново велопохода.

„Целта ни е да съживим една стара традиция, както и да пробваме да съберем средства за купуването на консумативи за инсулинови помпи, които да раздадем на деца, нуждаещи се от тях“, казва Николай в интервю за новинарския портал Дневник.

„Цената на една опаковка консумативи, която покрива месечните нужди на едно дете, използващо инсулинова помпа, е 270 лв. Всяка дарена сума е от значение, тъй като лечението на деца с инсулинови помпи в България не е реимбурсирано от Здравната каса“, обясни Герев.

Крайната цел на маршрута - Рилския манастир, е символична. "Бихме искали да стигнем преди да затворят вратите на манастира, за да можем да запалим по една свещичка, както и да изкажем от там искрената си благодарност към всички, които ще ни помогнат през деня, чрез своята морална подкрепа или дарение", коментира Герев.

За съжаление, дарителите не откликнаха този път на инициативата. Надеждата ни е, че сега, когато повече хора разберат за нея, ще се съберат поне малко средства. За желаещите да помогнат, номера на банковата сметка е: "Allianz Bank Bulgaria IBAN: BG33BUIN95611000508840, SWIFT: BUINBGSF, Account holder: One Life Charity".

Да посрещнеш изгрева на Черни връх и да кажеш "чао" на залеза на Мусала през април. Да изкачиш с велосипед Мусала, Ботев, Черни връх, Ком и Руен. Това вероятно е постижима емоция и в никакъв случай не чупи рекорди.

Ценното е каузата - благотворително предизвикателство за човек с диабет тип 1, чието единствено желание е морална удовлетвореност от събирането на повече дарения за качествен живот на хората в неговото положение.

Зад двете благотворителни кампании с изкачването на български върхове, организирани като събития във Фейсбук през март и април, стои 27-годишният Николай Герев. От 6-7 години се е посветил на това да помага на хора в нужда - намира ги и търси помощ за тях от приятели и познати на приятели и познати чрез приятели и познати.

Среща в дома за деца с умствена изостаналост в Кула, Видинско, променя професионалния му път. Дотогава е студент в Техническия университет в София с перспективата да стане инженер по хидравлични и пневматични технологии.

Когато вижда напредъка на три дечица, с които се работи целенасочено, решава, че ще стане рехабилитатор. И вече е дипломиран кинезитерапевт на служба в Окръжна болница в София, разказва Биляна Рилска от Дневник.

Николай решава да провокира приятели и съмишленици като организира изкачване на планински върхове въпреки диабета, който му откриват през 2009 г. Събитието за посрещане на изгрева на Черни връх и изпращане на залеза на Мусала е проследено от над 2000 души в България, а събраните средства са 250 лв. И около 2000 паунда от 20-ината заинтересовани британци. Другата акция събира 2500 последователи от българска страна и 1500 паунда от Англия.

Целта на двете кампании е да се съберат средства за купуване на две инсулинови помпи, които да се предоставят на диабетички по време на бременността им или на деца с лабилен контрол на диабет тип 1 и тежки хипогликемии.

Самият той е с инсулинова помпа от една година и оценява, че качеството му на живот рязко се е подобрило. В България с инсулинови помпи са около 250 души, от които има и деца с диабет тип 1.

Оказва се, че е голям проблем малки деца на инсулиново лечение да бъдат приети в детска градина*, защото учителките не желаят да следят нивата на кръвната глюкоза и да използват инсулиновите писалки, обяснява Николай.

Затова, той приема за своя мисия да осигури колкото може повече помпи за по-добро качество на живот и свобода на децата на интензифицирано инсулиново лечение.

Статията е базирана на информация, публикувана в информационния портал Дневник (www.dnevnik.bg)

* В София има само една детска градина за 20 деца с диабет - Бърборино (повече за градината можете да прочетете тук http://spisaniemd.bg/vd/2013/12/v-barborino-edinstvenata-grupa-za-detsa-s-diabet-v-balgariya