Веганската диета облекчава болката при диабетна невропатия01/06/2015

Диетата, съдържаща богати на фибри храни от растителен произход и с ограничен внос на мазнини, води до значимо намаляване на невропатната болка при пациенти с диабет тип 2, показаха резултатите от проучването DINE, представени на последния конгрес на Американската асоциация на обучаващите по диабет (AADE) (1).

В проучването DINE (Dietary Intervention for chronic diabetic NEuropathy pain - диетична интервенция срещу хронична диабетна невропатна болка) са участвали 15 пациенти с диабет тип 2 и неврологични усложнения, които са били разделени в две групи: поставени на вегански диетичен режим плюс прием на хранителни добавки с витамин В12 или приемащи само витамин В12. Средната възраст е била 57 години, приблизително половината са били жени и приблизително всеки втори е имал средно или висше образование.

Публикуваните данни от едно по-ранно наблюдателно проучване (J Nutr Med 1994), в което са участвали 21 пациенти с диабет тип 2 и болезнена диабетна невропатия, също показват, че спазването на веганска диета с ниско съдържание на мазнини и с високо на фибри за период от един месец е довело до пълно отзвучаване на невропатната болка при над 80% от участниците, които са редуцирали теглото си с около 5 килограма.

Причината за появата на болка при нарушена нервна инервация остава неясна, но отдавна се предполага, че високите нива на кръвната глюкоза имат токсичен и увреждащ нервите ефект. Роля играе и повишеният оксидативен стрес, водещ до натрупване в нервите на свободни кислородни радикали.

Веганската диета увеличава риска за развитието на дефицит на витамин В12 поради намаления му прием с храната. Лечението с антидиабетния медикамент метформин също води до повишена честота на недостиг на този витамин. Недостигът на витамин В12 е свързан с увреждане на нервите, включително и с влошаване на диабетната невропатия.

Веганската детоксикираща диета, използвана в проучването DINE, е включвала само храни с растителен произход и растителни мазнини - олио и ядки по 20-30 грама дневно. Вносът на фибри е бил най-малко 40 грама дневно, а като източници на въглехидрати са използвани храни с нисък гликемичен индекс и с ниско съдържание на калории.

Спазването на диетата с ниско съдържание на мазнини и калории е довело до понижаване на холестерола и до загубата на тегло. Наред с това е било постигнато и намаление на гликирания хемоглобин (HbA1c), като всичките тези благоприятни метаболитни промени не са били наблюдавани в групата, която е взимала само витамин В12 и се е хранила по обичайния си начин.

Основният извод на авторите на това малко проучване, е че диетичната интервенция може да оказва влияние върху диабетната невропатна болка. Предстои започването на едногодишно проучване, което да потвърди дали това е валидно при дългосрочно спазване на диета.