Спагети и ориз, които ни помагат да отслабнем?01/06/2015

Съществува ли храна, която изглежда като паста, ориз и нудълс; нисковъглехидратна и нискокалорична е, не съдържа захар и ви кара да се чувствате сити по-дълго време? Освен това е и вкусна, а помага да се вталите?

Да. Тя е приготвена от брашното на растението конджак и е перфектна част от всеки режим за отслабване. Подходяща е за вегетарианци и вегани, за диабетици и лакомници, които постоянно се борят с наднорменото тегло и с глада, за страдащи от цьолиакия и за случаи, които имат непоносимост към глутен, както и за всички, които просто обичат паста, ориз и нудълс.

Конджакът (глюкоманан) е растение от Югоизточна Азия, което местните консумират от хилядолетия под формата на Ширатаки нудълс - много специфични за азиатската кухня с прозрачния си желатинозен вид (затова, името им означава „бял водопад“), твърдост при сдъвкване и особена миризма.

На българския пазар вече има диетични храни, базирана на растението конджак, които са съобразени със специфичните вкусове на европейските потребители и техните очаквания при хранене. Това са Slim Pasta, Slim Rice и Slim Noodles. Slim Pasta и Slim Noodles съдържат смес от брашното на конджак и овесени фибри Juroat/Джуроат, докато Slim Rice - само брашно от конджак. Slim на български език се превежда като тънък.

Калорийно-контролиран режим на хранене с конджак храните е лесен за следване: включете в храненето си минимален дневен прием от 100 грама Slim Pasta, Slim Noodles или Slim Rice.

Продуктите Slim Pasta са неутрални на вкус и приемат вкуса на съставките, които добавите към тях. При готвене е добре да направите соса по-течен, за да може пастата, оризът и нудълите да го поемат, благодарение на високите им абсорбиращи свойства.

Продуктите Slim Pasta и Slim Noodles са диетични с максимум 21 калории, 0.4 грама мазнини и 0.2 грама въглехидрати на 100 грама, а Slim Rice е със 7 калории, 0 гр. мазнини, 0 гр. въглехидрати и 0 гр. захар на 100 гр.!

Включвайки ги в своето меню, може да намалите дневния прием на калории, въглехидрати и захар, а в същото време да се чувствате сити до четири часа след техния прием. Затова Slim Pasta, Slim Noodles и Slim Rice са много подходящи за диети на хора с диабет.

Освен че засища глада за по-дълго, конджакът също така помага за намаляването на степента, с която захарта от храната се абсорбира след хранене от организма. Той е силно водоразтворим и е ценен източник на разтворими фибри. Конджакът абсорбира 200 пъти повече вода отколкото е собственото му тегло, за разлика от нишестето - 8 пъти или белия ориз - два пъти.

Растението конджак е естествено богато на глюкоманан - съставка, одобрена от EFSA (Европейска агенция по безопасност на храните) за контрол на теглото. Одобрението на EFSA идва след публикуването на резултатите от научни проучвания, доказващи че приемащите глюкоманан отслабват статистически значително повече от приемащите плацебо.

EFSA одобрява глюкоманана като съставка, която спомага за намаляване на теглото и като част от калорийно-контролиран хранителен режим, който поддържа чувството за ситост по-дълго време.

За допълнителна информация за Slim Pasta, Slim Noodles и Slim Rice и контакти: Ортикс ООД, уебсайт: http://slimpasta.bg; тел. 0889 579 996; email: info@slimpasta.bg

За допълнителна информация:

Нискокалорични храни, подходящи за хора с диабет. Клуб Д, бр. 1, 2015; стр.6