Кампания за обучение по хранене на децата01/06/2015

Международната диабетна федерация подкрепи хранителната революция

На 29 март Джейми Оливър пусна в действие световна петиция, която да обърне внимание на правителствата на G20 (Г20 – група от 19 страни с най-развити икономики в света плюс Европейския съюз), че трябва да осигурят на детското население в тези държави човешкото право за хранително обучение в училищата.

Петицията бе част от кампанията Ден на хранителната революция – Food Revolution Day, който се проведе на 15 май (www.foodrevolutionday.com). В Г20 живее две трети от населението на планетата.

Международната диабетна федерация (IDF) смята, че 70% от случаите на диабет тип 2 могат да бъдат избегнати или появата на заболяването поне да бъде забавена с помощта на обучение за правилно хранене.

Темата на Световния диабетен ден – 14 ноември тази година, е здравословно хранене, като целта на глобалната инициатива е да се спре пандемията от затлъстяване особено сред децата и младите хора. Наднорменото тегло и затлъстяването са причина за по-ранната изява на диабет тип 2.

Една от първите мерки на хранителната революция е в учебната програма на улищата да се включат уроци по готвене като нагледно средство за хранително обучение. Така, децата и подрастващите ще придобият доживотни знания и умения, които да ги предпазват от преяждането с храни-боклуци, бързи закуски и готови тлъсти и висококалорични храни.