Първата програма за скрининг за аневризма на коремната аорта01/04/2015

МЦ Доверие стартира през април първата в България програма за скрининг за аневризма на коремна аорта, която ще продължи до 7 юли 2015. Всеки, който желае да провери дали има аневризма на коремната аорта или повишен риск за усложнения, може да си запише час за преглед в МЦ "Доверие" на тел.: 02/4036 100.

Необходимо е само пациентът да вземе от личния си лекар направление №3 за консултация със специалист кардиолог. От лечебното заведение уточняват, че по време на кампанията няма да спира и платеният свободен прием.

Идеята за кампанията идва от препоръка на Европейското кардиологично дружество за поведение при болести на аортата от 2014 година за масов скрининг.

Аортата (с дебелина колкото маркуч) започва от сърцето и преминава по средата на гръдния кош и корема. Тя е основния кръвоносен съд в тялото на човека - през нея преминава цялата кръв, която сърцето изпомпва.

Аневризмата на абдоминалната (коремна) аорта е разширение в долната част на аортата (в областта на коремната кухина). Такъв тип разширение води до изтъняване на стената и съда и до значителен риск от нейното разкъсване и настъпване на животозастрашаващо кървене поради свободно изливане на кръвта в корема под налягане.

Аневризмите на абдоминалната аорта (AAA) обикновено нарастват бавно и без да причиняват оплаквания (симптоми). Някои аневризми никога не се разкъсват, докато други нарастват бързо и рискът е голям. Понякога пациентът с аневризма на коремната аорта може да усеща пулсации в корема, болка (дълбока и постоянна) в корема или към кръста, както и болка в ниската част на гърба.

Аневризмите на коремната аорта засягат от 2 до 8% от мъжете на възраст над 65 години. При жените заболяването е около четири пъти по-рядко срещано. Най-честите причини за поява на аневризма на абдоминалната аорта са: тютюнопушене и втвърдяване на стените на аортата (или атеросклероза).

Бавното развитие и липсата на оплаквания от страна на пациента, комбинирани с високия риск за фатален изход при разкъсване на аневризмата, дава основание за препоръчване на масов скрининг, особено на рисковите групи: мъже пушачи или с роднини със заболяване на аортата; жени над 65 години, които са пушачки или имат роднини със заболяване на аортата.

Скринингът за аневризма на коремната аорта се прави с ехографски апарат. Използва се ултразвук, който е безопасен за здравето. Изследването е неинвазивно и отнема около 15 минути. Прави се на гладно.

За допълнителна информация: www.mbal.doverie.bg

При хората с доказана ААА може да се проведе навременно минимално инвазивно лечение чрез вътресъдово (ендоваскуларно) поставяне на синтетична ендопротеза - на фигурата, която се вкарва през малък разрез на бедрената артерия, без отваряне на корема.