Отборът ни по футбол ще се състезава за европейската титла през юли


vd 01/04/2015

Започна усилената подготовка за участие на футболния отбор на Българска Асоциация „Диабет” в Европейския турнир по футбол в зала (футзал) за аматьори с диабет, който ще се проведе тази година в Клуж-Напока – Румъния, между 19-26 юли. Градът-домакин бе избран за Европейска младежка столица за 2015 година. Това ще бъде трето участие на българския представителен отбор в Европейски турнир за хора с диабет DiaEuro.

Спортното събитие дава възможност на Българска Асоциация „Диабет” (БАД), в качеството и на пълноправен член на IDF (Международната диабетна федерация), да изпрати свои членове – десет пациенти над 18 години с добре контролиран диабет и спортни умения – да участват в престижния европейски турнир.

Подготовката и участието на нашия отбор в шампионата е част от инициативите на БАД за повишаване информираността относно оптималния контрол и лечение и за подобряване възможностите за активен живот, професионална и личностна реализация на младите хора с диабет в България.

За участие в първенството по футбол в Румъния, обновеният и подсилен състав на националния ни отбор от 5 основни играчи + 5 резерви, разработва под ръководството на треньора Кирил Илиев, стратегия за достойно и силно представяне. След тренировъчен лагер през месец декември в Габрово, контролни срещи и тренировки в Стара Загора в началото на април, са планирани и контролни срещи и тренировки в Русе през май.

Всички играчи тренират всекидневно по родните си места. Младите хора с диабет от отбора са от различни населени места в страната, което прави още по-ценно участието им в тази международна инициатива, с оглед споделяне и разпространяване на добрите практики и полезния опит, който ще придобият от лагера и състезанието в Румъния.

European Futsal Championship (DiaEuro) ще се проведе за четвърти пореден път под надслов „Заедно за спорт & диабет“ (Together for Sport & Diabetes). Шампион за 2014 година бе диабетният отбор на Румъния. Второ място завоюваха унгарските футболисти с диабет, а трето – хърватите. Турнирът стартира за първи път през 2012 година в Украйна, като носител на първата златна купа бе отборът на Хърватия.

За допълнителна информация:

www.cluj2015.eu/events/533-diaeuro-2015-the-european-futsal-championship-for-people-with-diabetes-the-romanian-forum-for-people-with-diabetes-with-international-participation.html

www.badiabet.com/bg/news/296-2015.html

Диабетен футбол

Novo Nordisk