Денят се познава от сутринта, която започва със… здравословна закуска


vd 01/12/2014

Кампанията тази година по повод на Световния ден на диабета – 14 ноември, премина под надслов „Здравословното хранене започва със закуската” и насочи общественото внимание към важността на храненето и поддържането на здравословно тегло за превенция и контрол на диабет тип 2 – все по-честосрещано метаболитно нарушение, което е свързано с наднорменото тегло и затлъстяването.

Дори умерено намаление на теглото (с 2-5%) води до подобряване на контрола на диабета, което е свързано с редукция на кръвната глюкоза. Доказано е, че над 70% от случаите на диабет тип 2 биха могли да бъдат предотвратени или отложени посредством здравословен начин на живот – диета и редовна физическа активност, които водят до умерена редукция на теглото (с 5-7%).

На сутрешна здравословна закуска, организирана от фирма АстраЗенека по случай Световния ден на диабета тази година, доц. д-р Даниела Попова, водещ специалист в областта на ендокринологията и диететиката, представи някои от основните принципи на балансираното хранене за намаляване на риска за диабет тип 2 и за избягване на усложненията при диабетно болните.

По повод на 14 ноември, АстраЗенека организира и информационна кампания в 30 ДКЦ-та в цялата страна, в рамките на която хората можеха да си направят тест за риска за развитие на диабет и да получат примерно седмично меню, съобразено със съвременните изисквания за балансирано хранене.

„В резултат на конструктивния диалог и активно сътрудничество между институциите, Българското дружество по ендокринология, индустрията и медиите, болните от диабет у нас имат достъп до съвременни и иновативни терапии“, коментира Зоя Паунова, изпълнителен директор на АстраЗенека България.