Среща на Тотю Младенов с Националната асоциация на децата и младите хора с диабет


vd 01/09/2014

Бившият социален министър Тотю Младенов, който не успя да влезе в парламента като депутат от ГЕРБ, и председателят на Национална асоциация на децата и младите хора с диабет Елисавета Котова обсъдиха проблеми, с които се сблъскват родителите на деца с диабет. На срещата присъстваха още Росица Георгиева и Димитър Желязков – родители на деца с диабет от Враца.

Като основен проблем Котова посочи дискриминацията при приема на деца и ученици до 18 години в детските градини и училищата. „Необходимо е също така да бъдат обучени представители от учителския колектив, които при нужда да оказват помощ на децата, които вече са приети“, категорична бе Котова, която разкри, че много млади хора крият заболяването си при постъпване на работа, за да избегнат дискриминация при назначаването си. „Това може да създаде сериозен проблем, ако се наложи помощ, защото колегите им не знаят как да реагират“.

От Националната асоциация поискаха още промяна на нормативната уредба за издаването на решения на ТЕЛК за деца и млади хора с диабет, както и промяна в Закона за интеграция на хора с увреждания в частта за правото на рехабилитация и поемането на разходите.

От своя страна Тотю Младенов гарантира, че доброто взаимодействие ще продължи и при следващия мандат на управление на ГЕРБ, за да бъдат проблемите отстранени.

На срещата бе обсъдена и възможността във Враца да бъде организиран Национален форум по повод Световния ден за борба с диабета.

За допълнителна информация за дейността на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет:

GSM: 0888/ 566 055

E-mail: nadd.2006@abv.bg

www.children-diabetes.org

www.facebook.com/children.diabetes

Novo Nordisk