Нов подсладител, който ни прави по-елегантни и здрави?


vd 01/09/2014

Агавето е растение, което прилича на кактус, от семейство Agavaceae. Расте в пустините на Мексико. Ацтеките са използвали сока от сърцевината на агавето още преди хилядолетия за подслаждане на храни и напитки, като са го наричали “дар от боговете”. Днес от агавето се произвежда сироп или нектар, който има по-нисък гликемичен индекс от пчелния мед поради много по-високото съдържание на фруктоза, отколкото на глюкоза

Агавините, естествени растителни захари (фруктани), добивани от стъблата на растението агаве (на снимката), имат най-благоприятен ефект върху нивата на кръвната глюкоза и теглото при мишки със затлъстяване и склонност към диабет тип 2 в сравнение с други подслаждащи средства.

Проучването е проведено в Мексико, като в него са участвали затлъстели мишки от мъжки пол от вида C57BL/6J, които са били разпределени в седем групи. Първата група е получавала стандартна храна и чиста вода. Към водата на останалите шест групи са били добавени различни прости захари като монозахаридите глюкоза и фруктоза, дизахаридът захароза/сукроза (разгражда се в организма до глюкоза и фруктоза), сироп от агаве, агавини или нискокалоричният заместител на захарта аспартам.

Мишките, които са консумирали агавини, са имали най-малък апетит, което е довело до загуба на тегло и до понижаване на кръвната им глюкоза.

Това е първото проучване, което оценява агавините – фруктани, състоящи се от дълги вериги фруктоза, които имат поведението на растителни фибри и не повишават нивата на кръвната глюкоза (нисък гликемичен индекс). Това ги прави атрактивни като подслаждащи вещества.

Освен че не водят до повишаване на кръвната глюкоза, агавините са свързани с увеличаване на нивата на глюкагоно-подобния пептид-1 – чревен хормон (инкретин), който намалява апетита, забавя изпразването на стомаха и стимулира глюкозо-зависимата продукция на инсулин в панкреаса.

Заместител на захарта, който не само да придава сладък вкус на храната, но и да помага за контрола на теглото и на кръвната глюкоза, е идеалното решение за хората със затлъстяване и диабет тип 2.

Екстрактът от агавини съдържа наполовина по-малко калории от „бялата отрова“ ( захарозата, кристалната захар, която се добива от захарна тръстика или от захарно цвекло). Проблемът е, че той е и наполовина по-малко сладък…

Агавините се различават от сиропа или нектара от агаве (разражда се до глюкоза и фруктоза) и повече приличат на високофруктозния сироп от царевица. Агавините имат по-нисък гликемичен индекс отколкото сиропа или нектара от сока на агаве.

Novo Nordisk