Как да пречистим организма си



01/09/2014

Детоксикацията (пречистването на организма) е модерна тенденция през последните години, особено в САЩ и в Западна Европа. Използването на химически средства и сложни процедури не е препоръчително, и дори крие рискове. Специалистите препоръчват вместо това 10 храни, консумацията на които ще помогне на вашето тяло да се очисти от токсини и свободни кислородни радикали.

1. Авокадото е безапелационен лидер сред храните, богати на антиоксиданти и особено на глутатион, който провокира изхвърлянето на токсини от тялото ви посредством естествения метаболизъм. Има го в повечето добри магазини в България, вкусно е и не е забранително скъпо.

Салатата от авокадо и краставици, със зехтин, оцет балсамико или винен и малко чесън, е полезна, приказна и еднакво вкусна през всичките четири сезона. Авокадо с раци е чудесен ордьовър, който не изисква усилия. Авокадо с лимонов сок също е вкусна и изключително полезна комбинация. Този плод е богат на мононенаситени мазнини, подобно на маслините и зехтина, и е силно питателен.

2. Червените боровинки са много разпространени в България, могат да се берат и от деца, и от възрастни, не е нужно да се плаща скъпо за тях, но ги има и на пазарите, за тези, които не им се занимава с бране. Полезни са срещу инфекции на уринарния тракт (имат антибактериален ефект), но също така елиминират токсините от тялото.

Независимо дали са изстискани на освежаващ сок или са като гарнитура на свободно от тлъстини дивечово месо, те имат чудесен вкус. Прекрасни са и за компоти и сладка, но само с изкуствени подсладители.

3. Зелето, което е с максимално достъпна цена и може да се намери във всички магазини, а и в дворовете на много къщи, е богато на сяра, която е много важна за разграждане на вредни химикали (от пестицидите, използвани за наторяване, до недотам полезни съставки на медикаменти) в човешкото тяло.

Прясната зелева салата е чудесна гарнитура. Приготвена и с настъргани моркови, тя е най-достъпната и много полезна прясна салата през зимата. Готвеното зеле губи част от свойствата си, но продължава да е полезно.

4. Лимоните са чудесни за направата на разхлаждащи и освежаващи сокове, особено през лятото, както и за включването им в различни рецепти и като допълнение към рибните ястия.

Но те са също така пълни с витамини и антиоксиданти. Особено полезни са за черния дроб, като също очистват организма. Чаша лимонов сок на ден е една чудесна рецепта за здраве.

5. Броколи – мразени от повечето мъже и харесвани от жените, те са все още екзотични за част от българите, но се продават в добрите магазини, особено в големите градове. Богати са на ензими, полезни са за храносмилателната система и също съдържат много антиоксиданти и фибри. Най-полезни са … сурови или леко задушени.

6. Чесънът е препоръчван във всички традиционни народни лечения. Има го в изобилие в България и не е скъп. Съдържа много сяра, която помага за очистване на организма от вредни химически съставки, но има и антибиотични свойства. Използва се за придаване на приятен вкус на таратора, кьопоолуто, печените чушки, доматения сос и лещата.

Готвенето с чесън е типично за средиземноморската кухня, а тя е еталона за здравословно хранене.

7. Червеното цвекло най-често се дава за храна на животните у нас, но не е случайно, че в студена и неплодородна Северна и Централна Европа то е основна съставка на храната – варено като гарнитура или сурово като салата. Съдържа много бетаин и пектин, които са полезни за храносмилателната система и за черния дроб. Цвеклото също чисти токсини.

8. Грейпфрутът е магически плод, който помага за очистването на храносмилателната система и може да предпазва от образуването на камъни в бъбреците. Съдържа малко калории и плодови захари, което го прави много подходящ плод за хора с диабет.

Особено полезен е сокът от грейпфрут за черния дроб. А салатата от авокадо и червен грейпфрут е екзотична наслада за всеки чревоугодник, но наред с това има благоприятно влияние върху холестерола.

Внимание, когато сте на терапия със статини, не бива да приемате големи количества сок от грейпфрут!

9. Слънчогледовите семки „пречистват” черния дроб от натрупаните в него токсини. В допълнение, те предотвратяват натрупването на холестерол в тялото, което е особено рисково за хора с диабет.

10. Лещата е традиционно ястие за българите – варена на супа или сготвена на яхния, като гарнитура за различни месни гозби. Тя има свойството да почиства храносмилателната система, а и цялото тяло, намалява холестерола и съдържа полезни фибри, които забавят постъпването на глюкозата в кръвта.

Цената на лещата я прави достъпна за всяко семейство, а рецептите за приготвянето й за безбройни. Вкусна е подправена с оцет и чесън, които са полезни при диабет.

Към този списък можем да добавим още много храни, които са полезни и за здрави хора и за диабетици: карфиол, ябълки, умерени количества черен или зелен чай (без захар)…