Детското затлъстяване нарушава развитието на мозъка


vd 01/09/2014

Децата, които са с риск за развитието на метаболитен синдром (комбинация от рискови фактори за сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2, включително коремно затлъстяване и инсулинова резистентност), имат по-слаби резултати при изпълнението на умствени дейности от връстниците си, показаха резултатите от проучване на университета в Ню Йорк..

Рискови фактори за развитието на метаболитен синдром са на първо място затлъстяването в областта на корема (увеличена обиколка на талията), обездвижването, повишените нива на кръвната глюкоза и на триглицеридите (вид мазнини, чиито нива в кръвта се повишават при прекомерна консумация на въглехидрати).

В проучването за участвали 100 деца, като половината са имали рискови фактори за метаболитен синдром. С увеличаването на рисковите фактори и особено на телесното тегло, се е влошавала мозъчната дейност, най-вече в способността за четене и смятане. Наблюдавани са и промени в структурата на мозъка!

Анализите са показали, че дебелите деца имат и по-ниски оценки в училище, което, в дългосрочен план, най-вероятно ще им създаде и проблеми в професионалната реализация.

Решението на проблема, според учените, е повече от елементарно: здравословно хранене, с много плодове и зеленчуци; пълно изключване на бързите и високоенергийни закуски от дневното меню, много и редовни спортни занимания и движение; по-малко време пред екрана на телевизора и компютъра, ограничаване на компютърните игри.

Това проучване е още едно потвърждение, че инсулиновата резистентност засяга не само двигателната мускулатура и черния дроб, но и… мозъка. Хората с диабет тип 2 страдат по-често от деменция и болест на Алцхаймер, като дегенеративният процес в мозъка им вероятно започва на по-млада възраст отколкото при тези с нормална обмяна.

Novo Nordisk