Здравословно хранене и диабет


vd 01/07/2014

Тазгодишният Световен диабетен ден поставя началото на тригодишна кампания (2014-2016), която ще е посветена на здравословния начин на живот и диабета.

Всички обучителни активности през ноември тази година ще бъдат насочени към изкуството да се храним здравословно като изпитан и доказан начин за превенция на диабет тип 2 и контрол на диабета с цел да се предпазим от неговите усложнения.

Храненето е един от „трите коня“ на д-р Елиът Джослин, които сладките хора трябва да се научат да управляват добре, за да поддържат нивата на кръвната си глюкоза през цялото денонощие в желаните граници. Това означава да се избягват както нежеланите скокове след нахранване, така и големите спадове преди хранене или на гладно през нощта и в ранните сутрешни часове.

Ако не се промени настоящият начин на живот, през 2035 година се очаква броят на диабетиците да се приближи до 600 милиона, което означава, че всеки десети човек на нашата планета ще бъде с това метаболитно нарушение.

Днес с диабет са около 380 милиона души. Допълнително, още 300 милиона имат повишен риск за развият диабет тип 2, като този брой се очаква да достигне 500 милиона при следващото поколение.

Здравословният начин на хранене с цел да се избегне наднорменото тегло и затлъстяването може да промени тази прогноза.

Ключовото послание на тазгодишната кампания е хората да бъдат информирани как да избират правилно своята храна. Специално внимание ще бъде отделено на значението на здравословната сутрешна закуска.

Допълнителна информация може да намерите на уеб страницата на Международната диабетна федерация (IDF – International Diabetes Federation): www.idf.org/worlddiabetesday/news/go-blue-for-breakfast