Всеки трети първокласник в България е с наднормено тегло01/07/2014

Всяко трето дете в първи клас у нас е с наднормено тегло, което нарежда България на шесто място в Европейския съюз по дял на затлъстелите деца между 11 и 17 години, заяви председателят на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания доц. д-р Светослав Ханджиев по радио Дарик.

Според доц. Ханджиев, превенцията на затлъстяването трябва да започне още в утробата на майката. Бременните жени трябва внимателно да следят теглото си и за цялата бременност, то не трябва да се увеличи с повече от 15 кг. До петата година на детето е добре да се ограничава консумацията му на захарни и тестени изделия. Особено важни са и движението (редовни занимания със спорт и игри на открито) и сънят (редовен и пълноценен).

„Моето гардже е най-хубаво“…

Повече от половината родители на деца с наднормено тегло или затлъстяване си мислят, че децата им са с идеално или дори с поднормено тегло, показа преглед на резултатите от 69 научни проучвания, с 15 000 участника, публикуван в специализираното научно списание Pediatrics.

Ако родителите не осъзнават, че детето им е дебело или ако не обръщат внимание на това, те не са в състояние да вземат мерки, за да му помогнат да отслабне.

Учените са установили, че след като лекарите убедят майките и бащите, че децата им имат проблеми с килограмите, те започват да внимават с количеството и качеството на храната, ограничават времето пред телевизора или компютъра и настояват децата им да се движат повече.

При добра диета и движение наднорменото тегло се преодолява през пубертета, коментира за Дневник детският ендокринолог д-р Елисавета Стефанова. Тенденцията е, че по-тежките деца навлизат в пубертета няколко месеца (три до шест) по-рано от връстниците си, заради увеличеното наличие на хормоните инсулин и лептин, които участват във въглехидратната обмяна и регулация на телесното тегло и имат отношение към узряването на тялото, обясни тя.

Novo Nordisk