Диабет тип 2 и затлъстяването водят по-често до рак


vd 01/07/2014

Трайно повишените нива на кръвната глюкоза могат да уврежадт клетките на различни органи и да увеличават активността на гени, които ускоряват прогресията на злокачествените заболявания, показват резултатите от проучване на испански изследователи, публикувани в списание Molecular Cell.

Абсорбцията на глюкозата от червата в кръвта сигнализира панкреаса да освобождава инсулин. За допълнителното стимулиране на този процес се намества и един чревен хормон, наречен гастроинтестинален пептид. Сподобността на чревните клетки да произвеждат този хормон се контролира от протеина бета-катенин. Активността на бета-катенина е силно зависима от нивата на кръвната глюкоза.

Повишената активност на бета-катенина е главният фактор за развитието на редица видове рак.

Данните от проучването показват, че високите (но не и нормалните нива) на кръвната глюкоза водят до натрупване на бета-катенин в ядрата на клетките, което отключва тяхната пролиферация – повишеното образуване и нови клетки, които имат удължена преживяемост. Този процес е най-ранният стадий на туморните образувания.

„Бяхме много изненадани, че нарушения в човешката обмяна, които водят до високи стойности на кръвната глюкоза, могат да играят роля за развитието на ракови заболявания“, коментират испанските изследователи.

До момента е добре известно, че хората със затлъстяване и диабет тип 2 имат повишена честота на някои видове злокачествени тумори като рак на дебелото черво, панкреаса, черния дроб и гърдата при жените.

„Промяната в нездравословното хранене е една от най-лесните и евтини стратегии за намаляване на риска за онкологични заболявания, които съкращават продължителността на живота и струват много пари за лечение“, коментират откривателите на молекулярната връзка между хипергликемията (високите нива на кръвна глюкоза) и някои честосрещани видове рак.

Диабетът и ракът са сред четирите водещи причини за смъртност в световен мащаб. Един от три злокачествени тумора (27-39%) може да бъде избегнат с помощта на здравословно хранене, отказ от тютюнопушене, повишена физическа активност и намаляване на обиколката на талията (коремното затлъстяване).

Novo Nordisk